Reiseliv

Sommer OL i 2024 går av stabelen i Paris

Er det hensiktsmessig for land å arrangere VM og OL?

De fleste land som arrangerer store idrettsarrangementer får færre turister istedenfor flere, men hva sitter de egentlig igjen med etter at moroa er over?

Publisert Sist oppdatert

­Årets sommer-OL skal skje i Paris. Mange gleder seg, og mange gruer seg. Hundrevis av byens bokselgere langs Seinen fryktet de skulle bli tvangsflyttet for å gi plass til over 300.000 betalende publikummere i sommer, skriver forskning.no.

Det å arrangere OL betyr ofte store forstyrrelser for lokalbefolkningen og de som driver restauranter og butikker. Det innebærer også trafikkaos, bygging av nye idrettsanlegg og store økonomiske kostnader – og som regel store budsjettsprekker.

Så hva er egentlig fordelene med å arrangere OL eller VM?

Skal tiltrekke seg turister

Store idrettsarrangementer skal sette vertslandet på kartet og gjøre dem til attraktive steder for turister.

Nå har forskere sett på hvordan dette egentlig har gått for de store idrettsarrangementene i verden mellom 1995 og 2019.

De fant ut mange av arrangementene har hatt motsatt effekt på turisme: De som vanligvis ville ha kommet som turister, valgte å reise andre steder nettopp på grunn av arrangementet. Dermed fikk vertslandene færre turister enn de hadde sett for seg.

Forventede vs faktiske turister

Forskerne tok spesielt for seg vinter- og sommer-OL og fotball-VM og hvilken effekt det hadde på internasjonal turisme.

De sammenliknet data over hvor mange turister som var forventet uten arrangementene og data over hvor mange turister som faktisk kom til landene som nettopp hadde arrangert.

Av de 18 vertslandene som var med i studien, opplevde 11 en nedgang i turisme. Tre opplevde ingen endring.

Fire land fikk derimot en økning i turisme. Dette gjaldt fotball-VM i Japan og Sør-Korea i 2002, fotball-VM i Sør-Afrika i 2010, sommer-OL i Kina i 2008 og vinter-OL i Russland i 2014.

Studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Sport Economics.

Powered by Labrador CMS