Alpin Lodge og SkiStar Lodge Suites, leilighetsbygg i Hemsedal Skisenter

Halvard Alvik, NTB

Alpinnæringen hardt rammet av nye innstramninger

Publisert: 15. desember 2021 kl 10.37
Oppdatert: 15. desember 2021 kl 10.39

På mandag denne uken kom flere nye restriksjoner med blant annet skjenkestopp for alle landets serveringssteder.

Nå kommer ganske sikkert den neste bølgen med avbestillinger, sier Marius Arnesen, sjef for Norefjell Resort, til DN.

Arnesen er riktignok glad for at regjeringen har oppfordret folk til å være ute, og at alpinanleggene kan holdes åpent, men han understreker at næringene rundt alpinanleggene vil få det blytungt. – Dette er helt pyton for alle næringene rundt oss – for hotellene, restaurantene og afterski, sier han.

De lever av inntekten vinterstid mellom jul og påske, og er derfor avhengig av å være åpent alle dager i denne perioden. Han etterlyser nå derfor lønnskompensasjon fra regjeringen for å trygge arbeidsplasser. Mer spesifikt ber han om kompensasjonsordning med sesongfaktor, samt momsreduksjoner.

Odd Stenrud er daglig leder for Alpinco, et selskap som eier alpinanlegg, hotell og andre overnattingsbedrifter på Hafjell og Kvitfjell. Han ser alvorlig på situasjonen. – Vi startet sesongen langt på minussiden etter to tøffe vintre preget av pandemien. Vi har bare hatt to uker med normal drift. Så kommer dette på toppen av alt vi har vært gjennom. Vi får inderlig håpe at myndighetene ser alvoret og at de økonomiske tiltakene gjør at disse virksomhetene kommer seg gjennom vinteren, sier han til DN.

Anders Buchardt som blant annet er storeier i alpinselskapet Alpinco og hotellet Fyri i Hemsedal, skriver i en sms til DN at «alle hyller innsatsen til helsepersonellet, men hva med alle arbeidstagerne som neste uke nok en gang blir plassert i fryseboksen?» Videre spør han hva som vil skje med alle de hundre tusen av ansatte innen reiseliv, kultur og servering som må ta støyten nok en gang. – Om bedriftene ikke får sin rettmessige takk og støtte fra storsamfunnet, så la de i alle fall slippe flosklene om dugnad denne gangen, avslutter han.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv