Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under pressekonferanse om koronasituasjonen

Foto

Heiko Junge / NTB

Regjeringen plusset to dager på koronatiltakene

Publisert: 10. januar 2022 kl 08.46
Oppdatert: 10. januar 2022 kl 08.48

Da regjeringen innførte dagens koronatiltak sa de at de skulle gjelde i fire uker, altså til 12. januar. Men nå vil de ikke endre reglene før 14. januar.

– Vi bruker nå tiden gjennom denne helgen og inn i neste uke til å gjøre en full gjennomgang av de tiltakene vi har tatt. De bør stå til 14. januar, vi bør ha fire uker, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB fredag.

Problemet er bare at det allerede onsdag 12. januar er fire uker siden tiltakene ble innført.

Også på pressekonferansen 13. desember, da tiltakene ble presentert, var Støre tydelig på at de i første omgang skulle vare i fire uker.

Fire uker ble til 30 dager

Det samme ble gjentatt i pressemeldingen som gikk ut fra regjeringen samme dag. Der står det at de forskriftsfestede tiltakene trer i kraft fra natt til onsdag 15. desember og at de inntil videre vil gjelde i fire uker – altså til 12. januar.

Ett eller annet sted på veien har de fire ukene blitt til 30 dager, og regjeringen har gått over til å si at tiltakene skal vare til 14. januar.

Saken fortsetter under annonsen

Første gang datoen 14. januar ble nevnt av regjeringen, ser ut til å være på pressekonferansen like før jul.

I et intervju med TV 2 avviste helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) da å fjerne noen av tiltakene før 14. januar.

– Vi kommer ikke til å gjøre lettelser før 14. januar. Det er viktig at vi ser effekten av de tiltakene vi har hatt, sa hun.

– Annen regnemåte

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier søndag til Dagbladet at de vil lempe på ett av tiltakene, nemlig skjenkestoppen, denne uken dersom regjeringen ikke får tunge faglige råd som fraråder det.

Statsministeren har også varslet lettelser i tiltakene.

SMB Norge, som organiserer små- og mellomstore bedrifter, har sendt skriftlig varsel til regjeringen om et mulig søksmål mot staten som følge av skjenkeforbudet.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi ba om svar på vårt brev innen fjorten dager, og det er noen dager siden den fristen gikk ut. Så regjeringen har tydeligvis en litt annen regnemåte enn andre, sier administrerende direktør Jørund Rytman i SMB Norge spøkefullt.

Han reagerer slik på datoene regjeringen har satt for å justere tiltakene:

– Fire uker er jo 28 dager, og det er nå førstkommende tirsdag eller onsdag. Våre medlemmer som er rammet av skjenkeforbudet, skulle jo helst ha vært åpne hele tiden, sier han til NTB.

– Hver dag teller

Fagdirektør Ole Michael Bjørndal i NHO reiseliv, som også organiserer bedrifter i utelivet, sier at hver dag teller for deres medlemmer.

Han krever at skjenkeforbudet oppheves umiddelbart.

– Vi synes fire uker bør være fire uker, og de bør uansett komme med eventuelle lettelser så fort som mulig. Enten det er 12. januar eller før. Essensen er at skjenkestoppen bør oppheves nå i kveld eller mandag morgen.

Saken fortsetter under annonsen
– Ikke én dag lenger enn nødvendig

Før helgen sa statsminister Jonas Gahr Støre til TV 2 at tiltakene ikke skal vare én dag lenger enn nødvendig.

Statsministerens kontor (SMK) opplyser til NTB at statsministeren ikke er tilgjengelig for kommentar om saken. De henviser videre til Helsedepartementet.

NTB har spurt departementet om hvorfor lengden på tiltakene ble endret med to dager, men har ikke fått svar på det.

I en epost påpeker statssekretær Ole Henrik Bjørkholt (Ap) i Helsedepartementet at ett av tiltakene, nemlig endret trafikklysninvå på skolene, først ble innført fra 16. desember.

– De siste tiltakene ble iverksatt torsdag 16. desember. Hvis man teller fire uker fremover kommer man da til torsdag 13. januar. Vi har i etterkant vært tydelig på at regjeringen ville gjøre en ny vurdering innen 14 januar, skriver han.