nyheter

Næringsministeren støtter britene

Næringsminister Dag Terje Andersen støtter salget av plastproduktselskapet Noretyl på Rafnes til det britiske selskapet Ineos.

Publisert Sist oppdatert

Det er drøye to uker siden det brittene kjøpte Hydro Polymers i Bamble for 5,5 milliarder kroner av Hydro.

- Etter at Ineos kjøpte Hydro Polymers ser jeg det som positivt at Ineos nå overtar Borealis virksomhet i Norge for på den måten å utvikle de to selskapene sammen, sier næringsministere.

Regjeringen, som er hovedeier i Hydro, gjorde ingenting for å stanse salget av Hydro Polymers. Men Andersen viser til at han hadde møte med brittene om deres planer i Norge i fobindelse med salget.

- I mitt møte med Ineos og Jim Ratcliffe for halvannen uke siden fikk jeg inntrykk av at de har til hensikt å satse industrielt i Grenlandsområdet. Dagens beslutning ser ut til å være i tråd med dette, sier han.

Arabere ut

Noretyl som ligger på Rafnes i Bamble var eid av Borealis og Hydro Polymers med 50 prosent på hver av dem. Det lager råstoffet som både Borealis og Hydro Polymers bruker i sin plastproduksjon. Det tidligere statoileide Borealis ble for en tid tilbake kjøpt opp av investeringsselskapet IPIC fra Abu Dhabu og et australsk oljeselskap.

Noretyl er det eneste norske petrokjemiske prosessanlegget som omgjør våtgass til etylen, som igjen inngår som råstoff i plastproduksjon. Ineos har flere fabrikker i Europa som er avhengig av etylen, dermed er Noretyls produksjon svært viktig for dem.

Det er 165 ansatte på Noretyl, i tillegg har Borealis to fabrikkerr til i området med ca 300 ansatte som også er omfattet av salget.

Det er ikke kart hvor stor salgssummen for Noretyl er, men det spekuleres i lokalpressen at summen ligger mellom to og tre milliarder kroner. Det betyr at brittene har satset opp mot åtte milliarder kroner på virksomhetene i Norge på kort tid.

Powered by Labrador CMS