Annonse

Bocuse d`or - fantastisk profilering av et viktig fremtidsyrke

Tirsdag skal Christian André Pettersen i aksjon i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d`Or, i Lyon. NHO Reiseliv håper konkurransen vil inspirere flere unge til å ta kokkeutdanning.

Norges Bocuse d’Or-kandidat, som til daglig er kjøkkensjef på Mondo i Sandnes, kvalifiserte seg til verdensfinalen i Lyon ved å vinne europafinalen i Torino i juni i fjor. Bodøværingen er en av ialt 24 kokker fra hele verden som kjemper om den gjeve Bocuse d`Or-tittelen.

– Vi har store forventninger til den norske kandidaten, og et samlet Reiselivs-Norge heier på ham, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold, som selv skal være til stede under kokkemesterskapet tirsdag og onsdag.

Krohn Devold mener Bocuse d`Or gir fantastisk profilering av et viktig fremtidsyrke.

– Bocuse d`Or er et av de fremste arrangementene for virkelig å gi ungdom lyst til å gå inn i kokkeyrket i Norge. Reiselivet vokser og er enormt viktig for fremtidige arbeidsplasser i Norge, men uten gode norske råvarer og flinke kokker blir det ingen videre vekst, sier reiselivsdirektøren.

Norge og Frankrike er landene som har tatt flest medaljer i Bocuse d'Or. Norge har gått helt til topps fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen).

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, som organiserer det norske teamets deltagelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or, er sponsorfinansiert. Krohn Devold mener tiden er inne for å gi Bocuse d`Or offentlig støtte.

– Nå som norske kokker har levert kvalitet i så mange år, håper vi også at Bocuse d`Or får den politiske oppmerksomheten konkurransen fortjener, og at det kan bli en fast offentlig finansiering av den norske deltagelsen. Dette er OL for kokker, og det faller inn under både landbruk, reiseliv og utdanning. Da er det ikke rimelig at Bocuse d`Or skal være et spleiselag, mens for eksempel toppidrettsprestasjoner finansieres over idrettsbudsjettet, sier NHO Reiseliv-direktøren, som sitter i rådet i stiftelsen Bocuse d`Or Norge.

Bocuse d`Or kan inspirere og rekruttere

Den siste nordmannen som vant Bocuse d`Or, var Ørjan Johannessen i 2015. Han driver i dag Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll i Hordaland sammen med familien.

– Bocuse d`Or har vært en fantastisk plattform for utvikling, synlighet og markedsføring, både for meg og Bekkjarvik Gjestgiveri. Det største med å vinne konkurransen for meg personlig er at jeg klarte å nå de målene jeg jobbet mot, sammen med mitt team, sier Johannessen.

Stjernekokken mener i likhet med NHO Reiseliv-sjefen at Bocuse d`Or kan inspirere matinteressert ungdom til å velge kokkeyrket.

– For å løfte kokkeyrket må vi gjøre det interessant nok for de som allerede tenker i den retningen. I så måte kan Bocuse d`Or inspirere og kanskje bidra til rekruttering. Det er utrolig mange faglig dyktige kokker som blir vist frem gjennom konkurransen, sier Johannessen.

 

Annonse
Annonse
Annonse