Annonse

Flere skal på julebord - atmosfære og stemning like viktig som mat og drikke

56 prosent – eller 2,3 millioner nordmenn – har tenkt seg på minst ett julebord, det kommer frem i en undersøkelse der Kantar TNS, på oppdrag fra NHO Reiseliv, har spurt 1060 nordmenn over 18 år om deres julebordplaner. Andelen julebordsgjester har holdt seg stabil de siste årene. 36 prosent av oss skal på ett julebord, 18 prosent skal på to eller tre julebord, 2 prosent skal på flere enn tre julebord. 56 prosent foretrekker å spise pinnekjøtt på julebord, etterfulgt av ribbe med 49 prosent. På tredjeplass kommer tapas med 24 prosent, og deretter, kanskje noe overraskende, lutefisk med kun 18%.

– Julebordtradisjonen står fremdeles sterkt i Norge, men vi ser noen endringer. Mange bedrifter har byttet ut kveldsjulebord med julelunsjer, og julebord midt i uka er også blitt vanligere, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Undersøkelsen tyder på at serveringsbransjen kan vente seg flere gjester denne julebordsesongen sammenlignet med tidligere. 7 av 10 sier de skal på julebord på offentlig serveringssted, mot 6 av 10 ved NHO Reiselivs forrige undersøkelse i 2016.

Desember er fortsatt toppmåneden, men andelen som skal på julebord i november er økt med 11 prosentpoeng siden julebordsgallupen i 2016.

NHO Reiseliv har vært i kontakt med flere medlemsrestauranter som melder om flere julebordsbestillinger enn i fjor. En av dem er Selskap & Serveringsgruppen AS, som eier seks serveringssteder, deriblant Justisen og Stratos i Oslo.

– Vi har flere bestillinger enn i fjor, fordelt på tre uker i november, to i desember og tre i januar. Det blir travle uker, sier Ingrid Wik Pettersen, kommersiell direktør i Selskap & Serveringsgruppen.

– Noe vi har merket oss, som er ekstra moro å få bidra med, er at opplevelse, atmosfære og stemning er blitt vel så viktig som god mat og drikke. Flere og flere er opptatt av å skape en spesiell opplevelse, gjerne i unike og stemningsfulle lokaler, som ikke er likt noe de har vært på tidligere, eller som ikke er det tradisjonelle julebordet de har vært på før, forteller Pettersen.

Bevissthet rundt alkohol

7 av 10 julebordsgjester - tilsvarende 1,6 millioner nordmenn - skal på julebord som er arrangert av jobben. Disse har i undersøkelsen fått oppfølgingsspørsmålet: «Opplever du at arbeidsgiveren din har endret tilbudet på mengden av gratis alkohol ved julebord de siste årene?».

20 prosent svarer at de har fått mindre gratis alkohol av arbeidsgiver. 54 prosent oppgir at mengden påspandert alkohol er uendret, mens 2 prosent svarer at de har fått mer.

Sammen med Fellesforbundet jobber NHO Reiseliv med å bekjempe seksuell trakassering på norske serverings- og utesteder.

– Serveringspersonalet er ikke på menyen. Dette viktige budskapet håper vi at alle festglade nordmenn tar med seg inn i julebordsesongen, sier Krohn Devold.

– Det er fint at så mange kan samle seg med kolleger og venner i førjulstida. Samtidig er det viktig å huske på at de som serverer oss, faktisk er på jobb. De må få slippe slibrigheter og trakassering fra gjester, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Foto: Wallmans

Annonse
Annonse
Annonse