Tjener ikke penger på karantenehotel

Publisert: 22. april 2021 kl 11.14
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

– Ja, vi har langt flere gjester på Gardermoen enn i fjor på denne tiden. Men det er ikke konferansegjester, dessverre. Det er snarere folk som ikke ønsker å være der. Det er tøft, ikke minst for de ansatte, sier Torgeir Silseth. 

Han er konsernsjefen i Petter A. Stordalens hotellkjede, Nordic Choice.

Tallene fra Benchmarking Alliance viser at hotellbelegget på Gardermoen i første halvdel av april var på vel 45 prosent. Til sammenligning var belegget i hele april 2019, altså året før pandemiutbruddet, på 56 prosent i hovedflyplassregionen.

– Drift av karantenehotell er for så vidt en fornuftig virksomhet for oss, der vi får betaling som dekker faste kostnader og også bidrar noe til betaling av husleie. Men det er ingen som tjener penger på dette. Det gjelder i resten av landet også. Der er markedet helt flatt, sier Silseth.

 

Tøffest i Oslo

Tallene fra Benchmarking Alliance viser at belegget i første halvdel av april var desidert lavest i Oslo, med kun ti prosent. Her hadde hotellene en losjiinntekt per tilgjengelige rom per natt, såkalt revpar, på kun 72 kroner. Til sammenligning var revpar på Gardermoen 420 kroner natten. 

Saken fortsetter under annonsen

– De største byene lider mest – med Oslo i frontlinjen, sier Silseth i Nordic Choice.

– Men vi tror sommeren blir bra mange steder. Vi har god innbooking, særlig på de mer turistvennlige destinasjonene i sør, vest og nord, og også i innlandet, mens Oslo fortsatt sliter.

Helomvending i korona: Tradisjonsrike Bardøla Høyfjellshotell på Geilo blir til leiligheter

– Når vil dere igjen ha nok gjester til at dere ikke taper penger?

– Denne pandemien har tatt mye lengre tid enn vi hadde håpet, men vi har en tro på at volumene vil ta seg opp, slik at vi kan se balanse utover høsten, sier Silseth.

 

– Totalen er skral

Saken fortsetter under annonsen

 Hotellrådgiveren Peter Wiederstrøm synes nesten det er litt rart å se positive hotelltall etter et år der det meste har vært rødt.

–Men vi må altså huske at vi her sammenligner med all time low i april i fjor, da 11 av de 13 storbyene lå på under syv prosent i rombelegg. Så vi skal på ingen måte ta av fordi hotellene gruser beleggsnivåene fra i fjor. De fleste havner på mellom ti og 25 prosent, og med stort sett svekkede rompriser blir totalen skral, mener han.