Annonse
Premium Purity ™ fra tyske ACT.Global, som gjør overflater selvdesinfiserende i opptil 12 måneder, og renser luften. Foto: ACT.Global

Aktivt smittevern vil prege hotellene i lang tid

Men det er skjedd mye på ett år, idag er folk flest svært oppmerksomme på alle overflater på et hotellrom, og andre steder, som kan skjule bakterier og virus.

Hotellrom har lenge vært designet for at de skal være lette, og ikke minst raske å rengjøre, flest mulig rene flater og så mye som mulig skal løftes opp fra gulvet, for at det skal være lett å gjøre rent. Fremover vil rommene kunne bli enda mer spartanske, alt unødvendig vil bli fjernet.

Det finnes nå en rekke avanserte produkter og prosesser for rengjøring av rom og fellesarealer, f.eks. Premium Purity ™ fra tyske ACT.Global, som gjør overflater selvdesinfiserende i opptil 12 måneder, og renser luften. Antall mikrober, som bakterier og virus, reduseres sterkt, det samme gjelder sporer og allergener. Dette gir gjestene bakteriefrie rom og høy luftkvalitet. Hovedingrediensen i CleanCoat, som belegget fra ACT.Global kalles, er titandioksid som aktiveres av sollys. Samtidig reduseres vannforbruket og tiden det tar å rengjøre rommene. Flere hoteller bruker disse produktene, bl.a. Radisson Blu Hotel, Hamburg Airport.

Hotellrommenes bakteriesamlere

En av de største bakteriesamlerne på et hotellrom, fjernkontrollen til TV’en, kan kles i tynn, usynlig plast, eller legges i spesielle plastposer. Dusjhoder og dørhåndtak kan også kles i tynn plast. Fjernkontrollen kan også erstattes av gjestenes egne mobiltelefoner og iPads. Berøringsfrie kontroller på lys m.m. vil komme mer og mer, det samme gjelder automatisert innsjekk/utsjekk og heiser som kan opereres uten å trykke på knapper, det er utviklet kontrollpaneler som kan opereres på noen centimeters avstand. Inntil videre kan man desinfisere knappene i heisen med antibac vipes.

Mye av teknologien for å gjøre hotellopplevelsen berøringsfri er allerede tilgjengelig, for eksempel har Comfort Express-hotellene operert med gjesteinnsjekk og -utsjekk via mobil i flere år allerede. Idag tilbyr alle hoteller i Nordic Choice Hotels, herunder Clarion Hotel, Quality Hotel, Comfort Hotel og 36 single-brand hoteller i Nordic Hotels & Resorts, mobil utsjekk. I tillegg tilbyr rundt 50 hoteller i de samme kjedene og brandene mobil innsjekk og romnøkkel i app. Dette er noe alle Nordic Choice Club-medlemmer har tilgang til via app.

Et konkurransefortrinn

Når det gjelder F&B har mange hoteller allerede byttet ut buffeter til frokost og lunsj, enten med buffet med porsjoner, eller tallerkenservering, foretatt av en servitør med hansker og munnbind. Avstanden mellom bordene i restauranten er øket og mange steder er det satt inn skillevegger. For å gjøre det så hyggelig som mulig, kan man bruke store planter, ekte eller kunstige, istedenfor skillevegger. Hvis det skal brukes metall i interiøret, anbefaler New England Journal of Medicine kobber, som hindrer virus i å overleve mer enn 3 til 4 timer, mot 3 til 4 dager på overflater av rustfritt stål, plast eller glass.

I en periode fortsatt vil også kontakten mellom gjester og hotellansatte blir forsøkt redusert så mye som mulig. Mange tror at fremtidens hotellopplevelse vil gi mindre personlig service, selv om dette er noe dagens topp-hoteller er stolte av å kunne tilby. Mange hoteller har allerede en policy der bebodde rom ikke rengjøres hver dag og ansatte ikke skal gå inn på rom som er bebodd, uten at gjesten ber dem om å gjøre det. Hotellene må forandre seg, det holder ikke med noen antibac-flasker rundt omkring, det kreves analyser og strategier, kreativt design og god evne til å forutse hva fremtidens gjester vil etterspørre.

Les hele artikkelen i aprilutgaven av Reiseliv1

Annonse
Annonse
Annonse