Dyreparken i Kristiansand har vært et yndig feriemål for nordmenn. Det har gitt gode tall for hotellnæringen i byen.
Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nesten seks av ti norske hotellrom har hatt gjester i sommer

Publisert: 20. august 2021 kl 10.20
Oppdatert: 20. august 2021 kl 10.49

I juli, den travleste måneden i år hadde over 60 prosent av landets hotellrom gjester, og snittprisen ekskludert moms og frokost lå på 1250 kroner.

Det skriver E24 son har hentet ut tall via analysebyrået Benchmarking Alliance.

Begge deler var en økning fra fjoråret, dermed hoppet også losjiomsetningen per tilgjengelig rom (RevPAR) opp, og var igjen i nærheten av tallet fra sommeren 2010

Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, sier i et skriv at det går i riktig retning, men at reiselivet ikke er tilbake til normalen ennå.

Kristiansand best ut

Tallene fra Benchmarking Alliance viser at det har vært svært forskjellige forhold blant hotellene i de forskjellige byene.

Oslo er fortsatt hardest rammet med et belegg på kun 46 prosent i juli, mot 66 % i normalåret 2019.

Saken fortsetter under annonsen

Også i år kommer sørlandsbyen Kristiansand best ut. Dette selv om de ikke klarte å slå det rekordhøye belegg fra juli i fjor som var på 94 prosent. De ente likevel på imponerende 79 prosent i år.

Det var også i Kristiansand losjiomsetningen var høyest med en RevPAR på rundt 1800 kroner i juli.

– Jeg kan ikke erindre å ha sett det månedsnivået i noen norsk by noensinne, sier hotellrådgiver Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting til E24.

Positivt for Stordalen

Også for Petter Stordalens Nordic Choice Hotels ble juli ekstra gledelig.

Kommunikasjonsrådgiver i Nordic Choice, Geir Økland opplyser om at hotellkjeden endelig gikk i pluss i juli. Det etter 16 måneder med underskudd.

Fra før er det kjent at Nordic Choice gikk to milliarder i underskudd i fjor, og selv med en positiv juli måned, konkluderer Økland med at også 2021 vil ende med røde tall.

Saken fortsetter under annonsen

Kuttet til beinet

Som følge av pandemien har reiselivsnæringen måttet kuttet mye.

Scandic har de blant annet nedbemannet 1000 årsverk.

Hotellkjeden tror pandemien vil ha negative effekter på næringen i flere år fremover, og har derfor sørget for å være lønnsomme med et lavere belegg enn tidligere år.

I forrige kvartalsrapport skriver Scandic-sjef Jens Mathiesen at de nå forventer positiv kontantstrøm, det vil si mer penger inn enn ut, når belegget overstiger 50 prosent.

Økland i Nordic Choice forteller at de også hos dem har kuttet både hotellene og den sentrale organisasjonen til beinet.

– Det har ført til at både arbeidspresset og tempoet er ganske høyt. Det positive er at vi har en enda kortere vei fra beslutning til gjennomføring enn tidligere, og vi var ganske agile fra før. (...) Ingen bransjer er hardere rammet av pandemien enn reiselivet, men vi har sett fra tidligere kriser at behovet for å reise og å møtes ikke forsvinner. Så vi vet at vi kommer sterkt tilbake, men det vil ta lengre tid enn etter tidligere kriser, skriver han i en e-post til E24.

Saken fortsetter under annonsen

Økland vil derimot ikke gå ut med hvilke beregninger de har for lønnsomhet, men skriver av Scandics beregninger er ganske greie.