Annonse
Foto: Snøhetta

Spektakulært hotellprosjekt i fare

Det har meldt inn krav på over 100 millioner kroner. I tillegg har flere obligasjonseiere meldt inn krav til selskapet. 18. juni må Miris møte i Søndre Østfold tingrett for å bevise at de er solvente og i stand til å betale regningene sine.

– Miris har positiv egenkapital. Vi er solvente, og konkursbegjæringen vil bli avvist, sier prosjektdirektør for Svart Hotell, Ivaylo Lefterov.

Hotellet ble promotert som «verdens første energipositive hotell», og skulle bli plassert ved foten av Svartisen i Meløy kommune i Nordland. Fire år etter at arbeidet med prosjektet ble startet, er det ikke tatt et eneste spadetak på tomten.

Snøhetta ble engasjert til å tegne hotellet, som skulle ha 99 rom, være formet som en sirkel, og stikke delvis ut i havet, reist på påler. Planene omfattet blant annet spa, restaurant og bar.

Hotellet har ikke fått byggetillatelse. Kommunen har ikke mottatt noen dokumenter fra Miris eller Snøhetta når det gjelder byggesøknad for Svart Hotell, skriver Trond Skoglund, kommuneplanlegger i Meløy kommune, i en epost til E24.

Ifølge arkitektkontoret Snøhetta avsluttet de samarbeidet med Miris i første halvdel av 2019.

– Samarbeidet kom i stand i 2017. Planene var å realisere Svart som et såkalt powerhouse. Samarbeidet ble avsluttet vår/sommer 2019 på grunn av manglende betaling og endrede forutsetninger, sier Tor Olav Mørseth, daglig leder i Snøhetta, til E24.

Ett år etter at Snøhetta sier de avsluttet samarbeidet, tilrettela den amerikanske finansieringinstitusjonen US Capital for et lån til Miris sommeren 2020. I et dokument utarbeidet til kapitalinnhentingen blir Snøhettas illustrasjoner brukt i Miris’ forsøk på å hente 100 millioner euro.

Ifølge de opprinnelige planene skulle hotellet stå ferdig i år, nå nevnes 2023. E24 har spurt Miris om de tror det er mulig at hotellet er ferdig i 2023: – Ja, hvis vi nå ser slutten på pandemien og refinansieringen går i orden, svarer Ivaylo Lefterov.

Annonse
Annonse
Annonse