Annonse

Nordmenns feriedrømmer i 2012

Sol, sjø og strand i eksotiske omgivelser topper ønskelisten når nordmenn blir spurt om hva som er den ultimate drømmeferien for 2012. 27 prosent vil helst bade og sole seg under fjerne himmelstrøk og 13 prosent foretrekker et førsteklasses luksuscruise, viser undersøkelsen, som er utført av YouGov for Novasol, Europas største utleier av ferieboliger

– Sol og avslapning står altså høyest i kurs, selv om vi har bedt folk svare helt uten tanke på kostnadene. Mer spektakulære og aktive ferieformer scorer lavere, sier Espen Hjulstad, leder for
Novasol i Norge.

Alternativer som safari, ekstreme naturopplevelser, jordomseiling eller seiltur med eget crew, foretrekkes kun av mellom to og fem prosent. 13 prosent kan tenke seg å reise jorden rundt. 12 prosent vil oppleve verdens historiske steder og turistattraksjoner. Syv prosent vil til spennende storbyer.

– Samtidig har vi en gruppe på ni prosent som svarer at de ville søke det gode liv i enkle feriegleder. Det er jo en interessant motvekt til ønskene om å leve luksuslivet, sier Hjulstad.

Undersøkelsen bekrefter at nordmenn er et solhungrig folk som tenker ganske tradisjonelt når
det gjelder ferieønsker, mener reiselivsforsker Terje Slåtten, førsteamanuensis ved Høgskolen i Lillehammer.

– Vi vil være mest mulig sikre på å oppnå det vi er ute etter, og da reiser vi til steder med solgaranti. Samtidig har andelen som søker ekstreme naturopplevelser, sport og aktivitetsferie økt de senere årene, sier Slåtten.

Stadig flere drar på sykkelferie, mat- og vinturer med innlagt kurs i kosthold og trening, eller sportsreiser som avsluttes med deltagelse i et maratonløp. Dette viser at mange også gjerne vil gjøre noe aktivt i ferien. De søker delaktighet og involvering. Når nordmenn får foreslå reisemål selv, uavhengig av valgalternativer, er det mange som har helt bestemte ønsker litt utenom allfarvei, viser den nye YouGov-undersøkelsen.

- Da nevnes ferier som sykkeltur i Kina, rundreise i Syd-Amerika, Tasmania, Saudi-Arabia, Borneo og pilegrimsreise til Jerusalem. Så drømmeferie er nok et begrep med mange betydninger, sier Espen Hjulstad i Novasol.

Også etterspørselen etter ferieboliger og utleiehytter viser stort mangfold. – Hos oss kan kundene velge mellom hytter på flere tusen steder i 24 land. Hvert eneste år utvides antall steder som også er besøkt av norske leietakere, sier Hjulstad.

Foto: Honolulu, Hawaii

Annonse
Annonse
Annonse