Annonse

Nullutslippskrav kan føre til busskaos i geiranger

Nye krav om at cruiseskip skal være utslippsfrie, kan føre til at enda flere turister kommer til Geiranger i busser. Turister i hundretusenvis kommer til Geiranger hvert år. På de mest hektiske dagene er det kaos på veiene og eksosskyer på fjorden.

I år ble reglene til skip som skal seile inn i verdensarvområdet innskjerpet, men det skal bli enda strengere. Fra 2026 skal alle turist- og cruiseskip i Geiranger- og Nærøyfjorden være utslippsfrie. Det betyr at svært få skip kan gå inn i områdene, fordi de store cruiseskipene mangler teknologien.

Jan Ove Tryggestad, ordfører i Stranda, tror turistene vil se Geiranger uansett. Han frykter at cruiseskipene skal legge til i nabohavner, som ikke har de samme restriksjonene og at turistene isteden blir skysset i busser til Geiranger. De største skipene har rundt 5000 passasjerer.

– Det er skrekkscenarioet. Landeveien og fergekapasiteten er ikke konstruert for det. Det blir bortimot katastrofalt, sier Tryggestad til NRK.

Havnesjef Rita Berstad Maraak i Stranda hamnevesen, mener at realistiske tiltak for å redusere utslippene for skipene må gjelde hele landet, ikke bare verdensarvfjordene. – I verste fall kan Geiranger og Hellesylt bli helt ute som cruisedestinasjoner, sier Maraak.

Direktør i Cruise Norway, Inge Tangerås, sier at temaet nullutslipp blir diskutert både nasjonalt og internasjonalt blant cruiserederiene. De er enige om at det ikke er mulig å gjøre cruiseskipene utslippsfrie innen 2026.

Sjøfartsdirektoratet er nå igang med en utredning av vedtaket. Klima- og miljøministeren venter på denne rapporten, før det blir vurdert om det er behov for eventuelle unntak og overgangsordninger.

Annonse
Annonse
Annonse