Annonse
UNIKE OVERNATTINGER: WonderInn Mirrored Glass Cabin er en av de 110 overnattingene Moland trekker frem i boka si. Foto: Mari Bareksten og Paul Hughson / WonderINN
Derfor bok
«110 unike overnattinger i Norge»

– Vi trenger hverken reise langt, lenge eller dyrt for å få opplevelser som gir minner for livet

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Boken har jeg skrevet som en hyllest til alle de fantastiske menneskene landet rundt, som er fulle av fantasi og pågangsmot, og som bruker det de har i sitt eget nærmiljø enten det er en fin utsikt eller en koselig skog, for å skape et lite sted som gir et rom for natta - men en opplevelse for livet.

Hva er de viktigste poengene i boken?

– At vi verken trenger å reise langt, lenge eller dyrt for å få opplevelser som gir minner for livet; En natt på et sted med speilvegger som reflekterer Norges Amazonas, en romantisk helg i konglehytte, bålpannekos i en hytte høyt oppe i tretoppene eller en natt i en gammel vintønne med myk dobbeltseng og naturlig lufting – alt du trenger er én natt. Alle netter tar slutt, men minnene varer jo evig.

Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?

– Nei, dette er jo en faktabok. Men jeg tror at mange lesere vil bli svært overrasket over hvor mange fantasifulle, spesielle og morsomme overnattinger vi har her i landet, og jeg tror de vil se litt annerledes på eget land etter å ha lest gjennom boken.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Ingen store utfordringer, men det ble jo knapt med tid mot slutten, som alltid...

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg ønsker å gi leserne ideer til en fin ferieopplevelse, og få dem til å åpne øynene for eget land utover de mest kjente turistattraksjonene. Det er viktig at vi sprer turismen, det er både mer bærekraftig og hyggeligere. Hvem liker nå å gå i kø over Besseggen eller vente i tre timer for et bilde på Trolltunga? Mange av stedene i boka er ganske ukjente, og gir et lite mini-eventyr i seg selv.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest boken?

– Jeg håper de har fått øynene opp for hvor mye bra vi har her i landet, og at vi ikke må reise langt for å ha en fin opplevelse. En tur til Espa og Konglehytta er langt nok.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Alle med en drøm om å realisere et eget prosjekt – her kan de se at det både er mulig og levedyktig.

Torild Moland mener alle som har en drøm om å realiser et eget prosjekt bør lese boka. Foto: Ronny Frimann

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Verden er full av berømte og beryktede reiseskribenter, fra legendariske Paul Theroux til vittige Bill Bryson og nydelige Bruce Chatwin. Likevel vil jeg anbefale noe av vår egen Tomm Kristiansen, «Stemmen fra Afrika». Og helst lest opp av ham selv – enten det er historien om Stanleys jakt på Dr. Livingstone, fortellingen om Mor Afrika, eller en av hans prisvinnende podkaster i serien «Tomms afrikanske eventyr» på NRK. Bare stemmen setter meg rett på et fly til Afrika, men det er menneskemøtene og fortellerevnen som holder meg der.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Tomm Kristiansen, «Stemmen fra Afrika». Han har en helt unik innsikt i Afrika, og en egen evne til å møte viktige og interessante mennesker, og ut ifra det formidle Afrikas sjel.

Hvor henter du informasjonen om nye bøker fra?

– Det blir litt her og der, fra anmeldelser i aviser, anbefaling fra venner og kolleger, tips på sosiale medier. Pluss at jeg som redaktør av et reisemagasin jo får mange pressemeldinger rett inn i postkassen.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At vi har det ganske så godt her hjemme – selv jeg som jobber i reisebransjen og pleier å farte verden rundt har funnet like mange fine opplevelser i eget land det siste året.

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

 

Torild Moland (51)

 • Yrke: Redaktør
 • Utdannelse: Bachelor i journalistikk
 • Bosted: Oslo
 • Aktuell med: «110 unike overnattinger i Norge»
 • Forlag: Vigmostad & Bjørke
 • Antall sider: 304
Annonse
Annonse

Torild Moland (51)

 • Yrke: Redaktør
 • Utdannelse: Bachelor i journalistikk
 • Bosted: Oslo
 • Aktuell med: «110 unike overnattinger i Norge»
 • Forlag: Vigmostad & Bjørke
 • Antall sider: 304
Annonse