Nordlyset i Tromsø

Foto

 Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Nordlyset gir eksplosiv vekst i utenlandske turister

Publisert: 15. november 2022 kl 10.25
Oppdatert: 16. november 2022 kl 11.04

­En av mange som fikk en unik opplevelse onsdag kveld, var reiselivssjef Lone Helle i Visit Tromsø. Hun var ute og luftet en hund da hun holdt på å falle i bakken av synet, skriver tv2.

– Det er det villeste nordlyset jeg noen gang har opplevd. Hele himmelen flammet opp i lilla. Det var en helt skinnsyk opplevelse, sier Helle.

Som tromsøværing har hun sett nordlys veldig mange ganger. Men onsdag var det heftigere enn noen gang.

– Vanligvis ser man ikke nordlyset så godt i selve Tromsø, på grunn av alle lysene fra byen. Men onsdag var det ekstremt tydelig, også midt i byen. Hele himmelen eksploderte i lilla og grønt. Det var en intens opplevelse, sier Helle.

75 % vekst i overnattinger siden 2016

NHO Reiseliv ser også at nordlysturisme har ført til en eksplosiv vekst i utenlandske turister, som kommer til Tromsø om vinteren.

– Vi har ikke konkrete tall på antall nordlysturister, men vi vet at en stor andel av de utenlandske turistene som kommer til Nord-Norge kommer nettopp for å oppleve nordlyset, sier kommunikasjonssjef Ida Bakken Tønder i NHO Reiseliv.

Annonse

Antall utenlandske hotellgjestedøgn på vinteren har økt fra 18 000 i 2008 til rundt 200 000 i 2018, altså en årlig tilvekst på nesten 20 000 gjestedøgn.

Siste tilgjengelige overnattingsstatistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at det i september 2022 var 26 413 utenlandske overnattinger i Tromsø kommune.

– Det er 79 prosent vekst fra 14 715 overnattinger i september 2016, sier Tønder.

Reiselivssjef Helle sier dette er svært gledelige tall med tanke på at Tromsø har vært veldig hardt rammet under pandemien.

– Derfor er det veldig gledelig at folk kommer oppover. Vi håper at en bra nordlyssesong gjør at vi som næring vil få en skikkelig opptur, sier Helle.

 

Ledige stillinger – reiseliv