I årets oppsetning spilles Kristin av Madalena Sousa Helly-Hansen, Erlend spilles av Ravdeep Singh Bajwa.
Foto
Magne Lerø
Kristinspelet

En fornyet Kristin Lavransdatter

Publisert: 28. juni 2021 kl 10.50
Oppdatert: 1. juli 2021 kl 13.11

Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdatter er et storverk i norsk litteraturhistorie som ikke ser ut til å miste aktualitet. Det sørger blant annet Sel teaterlag under ledelse av Reidun Aasgard for. I 10 år har hun vært produsent og primus motor for det historiske Kristinspelet.

Nå slipper hun yngre krefter til, og hun står selv på scenen som statist i årets oppsetning.

De første gangene spelet ble oppført på utescenen på Jørundgard var det den første utgaven, «Kransen», om den stormende og ulovlige forelskelsen i Erlend, som var hovedtema. Forestillingen de siste 10 årene har tatt utgangspunkt i den siste av Undsets bøker, «Korset», der Kristin ser tilbake på sitt dramatiske liv.

Sel teaterlag fant for et par år siden ut at tiden var inne for å fornye forestillingen. Maja Bekken ble engasjert som produsent. Hun er utdannet skuespiller og jobber også med å sette opp forestillinger.

Foto
Reidun Aasgard, leder for Sel teaterlag (bakerst) har nå overlatt produsentoppgaven til Maja Bekken. Foto: Inger Lise Lerø.

De gikk ikke over bekken etter vann. Bekken kommer fra området og var selv med i spelet som danser da hun var tenåring.

Marie Nikazm Bakken og Marie Othilie Hundevadt ble engasjert for å skrive det nye manuset til Kristinspelet. Maria er fra Otta og var også med i oppsetningen som tenåring. Hun har også regien på årets oppsetning. Bakken er utdannet regissør ved Dramatiska Institutet og er i dag kunstnerisk leder på Turteatern i Stockholm. Nikazm Bakken

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har vært opptatt av å fornye, å gi forestillingen er litt mer profesjonelt drag samtidig som bygdas egne folk, både unge og gamle, bærer forestillingen, sier Maja Bekken til KulturPlot.

– Ganske mange barn er med?

– Ja, flere av de som er i syv-åtteårsalderen gjør en imponerende innsats. De kan sine roller og er helt med hele tiden.

Og her er det ikke gjort unna på den tiden en vanlig teaterforestilling tar. De begynner 19.30 og de holder det gående fram mot midnatt.

– Jeg så nesten 50 amatører på scenen. Er bygdene her stuende fulle av talentfulle skuespillere?

– Interessen for kultur og teater er stor. Vi rekrutterer fra lokalmiljøet – fra Sel, Vågå og opp til Dovre. Noen ganger har det vært med 60-70 fra teaterlaget, sier Reidun Reidun Aasgard.

«Kristinspelet» er hovedprosjektet hvert år. De setter også opp en annen forestilling i løpet av året.

Saken fortsetter under annonsen

Foto
Lokale dansere fra Sel teaterlag. Foto Yury Rogachev.

Bekken sier de er opptatt av å være tro mot Sigrids Undsets fortelling. Selv om Kristin lever i en helt annen tid, er det ikke vanskelig å kjenne seg igjen. Det er Kristins mange dramatiske valg som er i fokus.

– Nesten litt Ibsensk?

 Stor litteratur handler ofte om de konflikter, seiere og nederlag som hører menneskelivet til.

– Kristin fremstilles som en sterk, levende, modig og overbevist kvinne?

– Slik fremtrer hun i Undsets bøker. Det var vært viktig for oss å tegne Kristin tydelig som kvinne, og det gjør Madalene Sousa Helly-Hansen på en utmerket måte, sier Bekken.

 Litt vanskelig å forstå alle ord og uttrykk?

Saken fortsetter under annonsen

– Det kan være. Vi er opptatt av at en del skal snakke slik de snakket her i bygda fra gammelt av. I vårt område og et par andre steder i landet har vi dialekter som bruker både dativ og akkusativ. Kristin snakker «gammel norsk», men Erlend snakker bokmål. Det er en fin språkmiks.

Foto
Yury Rogachev

Jørundgard, slik den nå står, er en filmkulisse som ble bygget i 1994, til innspillingen av Liv Ullmanns film Kransen. Etter filminnspillingen ble filmkulissen kjøpt av private, og åpnet for publikum som Jørundgard middelaldersenter. Sel kommune tok initiativet til å sette opp Kristinspelet.

Den første versjonen bygget på Tormod Skagestads dramatisering av den første boken. Kjetil Bjerkestrand skrev musikken. En god del av handlingen i denne utgaven var lagt til Nonneseter kloster i Oslo.

I de første årene baserte de seg i hovedsak på profesjonelle skuespillere. Noen år ble ikke Kristinspelet framført på grunn av dårlig økonomi.

I 2010 tok Sel Teaterlag over og de har fortsatt ansvaret.

I årets oppsetning spilles Kristin av Madalena Sousa Helly-Hansen, Erlend spilles av Ravdeep Singh Bajwa og Lavrans av Håkon Ramstad.

Saken fortsetter under annonsen

De spiller åtte forestillinger, hver dag fra lørdag 25. juni til 3.juli. I år er det kun tillatt med 200 på fastmonterte seter, og det er kamp om plassene.

De var en periode i tvil om de kunne ta sjansen på å sette opp forestillinger i år. Etter hvert ble det klart at de faller innenfor støtteordningene, men det er usikre på hvor mye støtte de vil få.

I pausen serveres det, om ikke norsk sikringskost, så er det i alle fall ikke fast food her i gården. Lefse, kjøttkake på gaffel, Lavrans eget øl – her holdes tradisjonene i hevd.