Dyrepasser Remi Andersen bærer inn en av de 32 krokodillene som skal være i Akvariet i 11 måneder

Foto
Marit Hommedal / NTB
Akvariet i Bergen

Truet av konkurs - betalte tilbake koronastøtte

Publisert: 18. februar 2022 kl 09.43
Oppdatert: 18. februar 2022 kl 12.33

– Vi falt mellom to stoler og var ikke berettiget noen form for støtte under pandemien. Samtidig måtte dyrene ha mat og stell, sier direktør Aslak Sverdrup til E24.

De tekniske anleggene måtte også følges opp. Akvariet i Bergen kunne ikke bare slukke lysene og gå hjem da pandemien stengte ned Norge i 2020.

– Det koster å ha masse dyr som krever daglig oppfølging syv dager i uken, 365 dager i året. Vi måtte holde hjulene i gang samtidig som vi gikk glipp av billettinntektene, sier Sverdrup. Mer enn 90 prosent av inntektene kommer nettopp fra publikumsbesøk.

Direktøren sendte derfor brev til statsministeren siden de ikke kvalifiserte til noen av støtteordningene. Vi ville potensielt vært konkurs i august uten inntekter, sier Akvariet-direktøren.

I brevet tok de også opp situasjonen for andre foretak som driver med dyr på land og på vann. Dette var

• Stiftelsen Atlanterhavsparken
• Kristiansand Dyrepark AS
• Bjørneparken AS
• Stiftelsen Polaria
• Museum Nord
• Polar Park
• Den lille dyrehage
• Tromsø Villmarksenter

Akvariet i Bergen fikk totalt en støtte for 2020 på nesten fem millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Betaler tilbake overskudd

– Når vi nå skriver februar 2022, er jeg stolt over å kunne fortelle at vi har klart oss uten å bruke hele koronastøtten. Vi har besluttet å betale tilbake hele overskuddet av støtten. Det utgjør 1,3 millioner kroner, sier Sverdrup.

Akvariets direktør vurderer nå å få skrevet ut en stor sjekk og reise over til statsministeren med pengene.

– Vi kunne ha beholdt pengene og kunne ha trengt dem for fremtidig bruk, men er avhengig av tillit fra samfunnet. Pengene er mottatt for å sikre driften gjennom pandemien, ikke for å utvikle oss i fremtiden.

Ser bra ut for fremtiden

Det var sommermånedene som reddet resultatene for Akvariet. Bokført resultat for 2020 var på 129 000. Selv om utenlandsturisene forsvant fortsatte nordmenn og komme. I 2021 ligger det an til et positivt resultat, samt at inngangen til 2022 har vært bra.

 

Saken fortsetter under annonsen