Sprudlende folkefest og Sider VM i Bergen

Publisert: 27. oktober 2022 kl 10.42
Oppdatert: 27. oktober 2022 kl 10.42

­– Norge er i ferd med å bli en sidernasjon, sier Bernt Bucher Johannessen, daglig leder for næringsorganisasjonen HANEN. Han står bak nettstedet siderlandet.no, og er blant arrangørene av konkurransen som avholdes på Norsk Siderfestival i Bergen 10.-12. november.  Ved hjelp av et ekspertpanel bestående av en rekke internasjonale sider-nobiliteter, skal 241 sidere fra 92 produsenter og 13 nasjonaliteter bedømmes etter smak, utseende og aroma. Vinnerne kåres fredag 11. november, skriver Hanen i en pressemelding.

Salget av sider øker

Salget av sider via Vinmonopolet har økt fra 3,9 millioner kroner i 2011 til 64 millioner kroner i 2021. Totalt ble det solgt norsk sider for rundt 100 millioner kroner i 2021, inkludert utsalg fra gårder, restaurantmarkedet og dagligvarehandelen. Antall norske siderprodusenter har også økt betraktelig de siste årene: I 2016 var det kun ti, mens det i dag finnes flere enn 50 stykker. Til sammen produserer de mer enn 130 ulike norske sidere.

Etter å ha blitt kåret til hedersland under CiderWorld’22 , er det nå Norges tur til å arrangere Nordic International Cider Awards (NICA), også kjent som Sider VM. NICA i Bergen er den første av sitt slag, og har som mål å skape en unik plattform for produsenter, distributører, importører, eksportører og publikum gjennom en internasjonal konkurranse, en bransjekonferanse og en siderfestival.

Høye forventninger blant norske produsenter

Etter det imponerende medaljeskredet under CiderWorld i Frankfurt tidligere i år, hvor norske deltakere kunne hente hjem totalt 37 bronse-, sølv- og gullmedaljer, er forventningene ekstra høye blant norske produsenter når de nå skal konkurrere i eget land:

– I Frankfurt høstet norske siderprodusenter både internasjonal anerkjennelse og en drøss medaljer for den høye kvaliteten på norsk sider. Det var et fantastisk arrangement å få være med på, og derfor er det utrolig moro at Sider VM nå arrangeres i Norge for første gang, og bidrar til å vise oss frem som en sidernasjon. Vi har store forventninger til et flott arrangement, og ikke minst gleder vi oss til å treffe våre gode og flinke siderkollegaer igjen. Konkurransen blir hard, og som så ofte før, tipper vi det blir jevnt i toppen. Vi gleder oss til Sider VM på hjemmebane, sier Ole Christoffer Røste, sidermaker ved NeRø Frukt og Sider. NeRø var en av vinnerne som stakk av med to gull- og en sølvmedalje under konkurransen i sommer.

Forbrukere kan glede seg

– Omsetningen øker. Norsk sider vinner internasjonale priser og velfortjent oppmerksomhet, og kreativiteten bobler blant produsentene. At norsk sider-produksjon nå når nye kommersielle og kvalitative høyder er viktig for utviklingen av distriktene, næringen og norsk landbruk. Samtidig har norske og internasjonale forbrukere mye å glede seg til i hyllene fremover, sier Bernt Bucher Johannessen. Han ønsker publikum hjertelig velkomne til en berusende og sprudlende folkefest i Bergen for å både lære mer om, og drikke mer av, kvalitetssider fra hele verden.

Se programmet her

 

 

 

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen