– Kombinasjonen av full skjenkestopp og null støtte under nedstengningen setter tusenvis av arbeidsplasser i fare, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

Foto

NHO Reiseliv

– Skjenkestopp og mangel på kompensasjon setter tusenvis av arbeidsplasser i fare

Publisert: 5. januar 2022 kl 13.48
Oppdatert: 5. januar 2022 kl 13.48

NHO Reiseliv er sterkt kritisk til den nye nasjonale kompensasjonsordningen som ikke gir støtte til bedrifter som går med overskudd. – Kombinasjonen av full skjenkestopp og null støtte under nedstengningen setter tusenvis av arbeidsplasser i fare, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. 

– Restauranter, hoteller og uteliv har jobbet beinhardt med å reise seg igjen. De har vært tøffe på kostnadene, omstillet seg og har klart å skape aktivitet og tjene penger de få månedene vi hadde et lite pusterom fra pandemien. Nå straffes de som klarte å få et lite overskudd ved utgangen av året ved at de ikke får kompensasjon, mens de som gikk med underskudd får støtte. At en bedrift som har klart å kjempe seg opp igjen må tilbakebetale støtte hvis overskuddet er over 5000 kroner, er helt urimelig, sier Kristin Krohn Devold. 

– Mange føler seg dolket i ryggen. Det kan virke som om politikerne ikke forstår hvilken enorm arbeidsinnsats bedriftene har lagt ned for å klare å skaffe seg et nødvendig overskudd i et forsøk på å opprettholde minimum drift slik at de kan dekke utsatte vedlikeholdskostnader, lån og skyhøye strømutgifter. Mange har klart å skaffe seg et lite overskudd fordi de vet at underskudd betyr at de risikerer å bli slått konkurs, sier Krohn Devold. 

NHO går imot forslaget om tilbakebetaling av støtte ved overskudd

NHO har sendt et høringssvar til Nærings- og fiskeridepartementet med innspill til den nye nasjonale kompensasjonsordningen. NHO er sterkt kritisk til forslaget om at støtten må tilbakebetales dersom bedriften går med overskudd. NHO mener at kompensasjonsordningen bør innrettes slik at den kompenserer bortfall av omsetning som følge av myndighetenes innføring av smittevernrestriksjoner. Dette bør gjelde uavhengig av om bedriften går med overskudd eller underskudd for året sett under ett. 

– Ved å innføre nasjonal skjenkestopp har myndighetene “ofret” reiselivsbedriftene for å bekjempe smitten, men allikevel settes en rekke betingelser ved støtten som gjør at mange ikke vil få reell støtte. Det gambles med arbeidsplasser; levedyktige og omstillingsvillige bedrifter risikerer konkurs dersom de ikke får tilstrekkelig kompensasjon, fortsetter Krohn Devold. 

Mediene har de siste dagene meldt om flere konkurser i restaurant- og utelivsbransjen. 

Saken fortsetter under annonsen

– Nå begynner de første konkursene å komme, og flere vil komme dersom ikke bedriftene får kompensasjon og skjenkestoppen oppheves umiddelbart. Kombinasjonen av full skjenkestopp uten reel støtte, gjør at tusenvis av arbeidsplasser står i fare. Nå må regjeringen handle raskt; få på plass en tilstrekkelig kompensasjonsordning som gir støtte til alle rammede bedrifter, og oppheve skjenkestoppen umiddelbart, sier Krohn Devold. 

NHO Reiseliv-direktøren viser til at Norge er det eneste landet i Europa der myndighetene bruker full skjenkestopp som et smitteverntiltak. 

– Det er et uforholdsmessig tiltak som rammer altfor hardt. Regjeringen må i det minste signalisere at de vil åpne for skjenking - i hvert fall frem til kl. 22.00. Hvis ikke er jeg er redd vi vil få enda flere konkurser og permitteringer de neste dagene, avslutter Kristin Krohn Devold.