Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv.  

NHO Reiseliv

Ber Justisdepartementet åpne opp for generell arbeidsinnvandring

Hans Kristiansen
Publisert: 27. mai 2021 kl 15.27
Oppdatert: 27. mai 2021 kl 15.29

NHO Reiseliv har tidligere spilt inn at generell arbeidsinnvandring, med dagens strenge karanteneregler, burde bli innført fra trinn 2, men det ble det ikke åpnet for. Det ligger i planen for trinn 3, som tidligst blir innført om tre uker fra åpningen av trinn 2, 27. Mai. Nå ber NHO Reiseliv Justisdepartementet om å lette på ordningen så raskt som mulig: 

– Mange reiselivsbedrifter, både innen hotell og servering, sliter nå med å få tak i nok personale for å kunne drive for fullt i sommer. Flere har søkt på innreiseordningen, men den er innrettet mot såkalt “kritisk personell” hvis fravær vil føre til driftsstans. Mange reiselivsbedrifter er imidlertid helt avhengige av for eksempel renholdere og servitører fra utlandet som ikke defineres som “kritisk personell”. Flere av våre medlemmer frykter de må kutte ned på antall gjester fordi de ikke får inn sine faste sesongarbeidere, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv. 

– Dette er en stor utfordring for distrikshotellene og restaurantene spesielt der det er vanlig å ha sesongansatte, som servitører og renholdspersonale. Dette er arbeidskraft som er vanskelig å få tilgang til på det norske arbeidsmarkedet. Reiselivet trenger virkelig å få opp aktiviteten i sommer og trenger alle de gjestene de kan få. Da er det fryktelig synd hvis mangel på arbeidskraft fører til redusert drift i sommer, som er den viktigste sesongen for reiselivsnæringen, sier Bjørndal.