Annonse

LO og NHO vil utvide avbruddsperioden ved permittering til 10 uker

– Dette er først og fremst et bidrag for å få folk tilbake i jobb igjen. Vi har titusenvis av permitterte medlemmer. For oss er det viktig å få disse tilbake på jobb så fort som mulig, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NRK.

Regelendringen gjør det mindre risikabelt for bedriftene å hente permitterte arbeidstakere tilbake.

– Enkelte arbeidsgivere har ikke villet ta risikoen, av frykt for å måtte betale for en ny permitteringsperiode. Da er dette en god løsning, sier LO-lederen.

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, sier avtalen med LO er «vinn-vinn».

– Våre medlemsbedrifter har opplevd at de stadig har måttet stenge ned i takt med smittevernrestriksjonene. Å stenge ned påfører bedriftene kostnader, blant annet ved permittering. Nå har vi inngått en protokoll med LO som vi tror innebærer at de tør å åpne raskere opp. Det er bra for de ansatte, for bedriftene og for samfunnet, sier hun.

LO og NHO møttes til forhandlinger om regelendringen i god tid før påske, men de siste detaljene kom først på plass før helgen. Det som måtte til, var forsikringer fra regjeringen om at regelendringene ikke påvirker retten til dagpenger ved nye permitteringsrunder.

– For oss har det vært viktig at dette ikke gir en dårligere vilkår for de permitterte. Denne avtalen sikrer det. I tillegg må det være en lokal avtale som ligger til grunn ute på arbeidsplassene, som sikrer at det er de som har gått ut i permittering også er de som kommer tilbake når man åpner opp igjen, sier Følsvik.

– Vi er blitt enige om ti uker og det er en hjelp i riktig retning. Så får vi se. Det er mulig vi kan diskutere en mulig utvidelse senere, sier LO-nestleder Roger Heimli til NRK.

Annonse
Annonse
Annonse