Foto

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart under pressemøte etter NHO varslet lockout i flytekniker-streiken, på Næringslivets Hus. Foto: Javad M. Parsa / NTB

Krever lønnsnemd for å holde ambulanseflyene i lufta

Publisert: 22. juni 2022 kl 09.19
Oppdatert: 22. juni 2022 kl 09.27

­

Onsdag morgen bekrefter leder i NHO Luftfart Torbjørn Lothe overfor NRK at det er kontakt mellom partene i luftfartsforhandlingene.

– Kan bekrefte at det er kontakt mellom partene, men bortsett fra det kan vi ikke si noe mer konkret, skriver Lothe i en SMS.

Tirsdag kveld tok Norsk Flytekniker Organisasjon opp igjen kontakten med NHO Luftfart, etter at sistnevnte varslet at de ville svare på streiken med en lockout. Denne skulle også omfatte flyteknikere for ambulansefly.

Talentløst

– Det er livslinja til folk, og det burde absolutt ikke vært rørt, sier Irene Ojala.

Ho er eneste stortingsrepresentant inne fra partiet Pasientfokus, og sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Partiet kjemper for pasientrettigheter i Nord-Norge.

Saken fortsetter under annonsen

Hun er overrasket over valget til NHO Luftfart som rammer noe så sårbart som luftambulansen.

– Det er talentløst, sier hun.

Dersom partene ikke blir enige, kan regjeringen bryte inn med tvungen lønnsnemnd.

Det mener Ojala at de burde gjøre dersom partene ikke blir enige før søndag.

– De må bare avlyse hele greia og si at dette her går ikke.

Hun understreker at både streik og lockout er lovlige virkemiddel i arbeidslivet, og at de fleste forstår at det går ut over folk.

– Når NHO varsler lockout og tar med luftambulansen, så ser jeg ikke bort fra at det er ett middel NHO bruker for å tvinge fram tvungen lønnsnemnd.

Saken fortsetter under annonsen

Frp: Veldig alvorlig

Andre nestleder i Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget, Bård Hoksrud (Frp), mener lockouten er alvorlig.

– Det handler om menneske og pasienter som kan trenge livsnødvendig behandling, og det kan få store fatale konsekvenser hvis ikke flyene går når de skal.

Han er også overrasket over avgjørelsen til NHO Luftfart, og mener regjeringen må gripe inn hvis det er den minste tvil om at liv og helse står på spill.

– Det er en opptrapping i konfliktnivået og det kan ramma helt uskyldige mennesker, og det er også derfor vi er kritiske til dette virkemiddelet.

SV: – En måte å tvinga frem tvungen lønnsnemnd

106 flyteknikere er i streik. Norsk Flytekniker Organisasjon har varslet opptrapping fra fredag.

Saken fortsetter under annonsen

Streiken har ført til flere innstilte fly.

Leder i arbeids- og sosialkomiteen Kirsti Bergstø (SV) mener NHO forsøker å presse fram tvungen lønnsnemnd.

– Lockout er et kraftig virkemiddel og all den tid dette også vil ramme luftambulansen er det vanskelig å se på dette som noe annet enn å presse frem tvungen lønnsnemnd, seier Bergstø.

– Grotesk å gamble med mennesker sine liv

Leder i NFO, Jan Skogseth, mener at lockouten kom veldig tidlig i streiken. Det sier han til TV 2.

– Jeg syns det er spesielt, for vi har søkt forhandling. Vi var først på ballen med å tilby ny forhandling. Vi har verna om liv og helse.

Da partene avsluttet dialogen sist søndag, hadde ikke NHO tid til å møtes på mandag, sier Skogseth til TV 2.

Saken fortsetter under annonsen

– Då er det spesielt å komme med en lockout i dag. Det er grotesk å gamble med mennesker sine liv på denne måten, sier han videre.

– Vi står i ein fastlåst situasjon

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid sier til NRK at det ikke er ofte de velger å ta ansatte ut i lockout.

– Når vi likevel velger å gjøre det, så er det fordi vi ser at vi står i en fastlåst situasjon. Vi står ovenfor langt høyere

lønnskrav enn det andre grupper i samfunnet har akseptert.

Flyteknikere har krevd 60 kroner ekstra i timen. En økning på 17 prosent, ifølge NHO.

– Partene sitter med ansvaret

Saken fortsetter under annonsen

Arbeids- og omsorgsminister Marte Mjøs Persen (Ap), sier middel som streik og lockout er lovlige virkemiddel i norsk arbeidsliv.

– Lockout er veldig uvanleg, og blir oppfatta som dramatisk. Det er partene som eier konflikten og som sitter med ansvaret for å finne en løsning.

Leder i helse- og omsorgskomiteen i Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen (H), vil ikke kommentere på en pågående lønnskonflikt.

– Spørsmålet og vurderingen om bruk av tvungen lønnsnemnd for å sikre liv og helse er regjeringa sitt ansvar, sier Trøen til NRK.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt om ei orientering fra Luftambulansetjenesten HF om konsekvenser av en eventuell lockout, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng.

– Disse opplysningene vil departementet sende over til Statens helsetilsyn, som vurderer nærmere om disse konsekvensene vil medføre fare for liv og helse.

Bekeng legger til at Statens helsetilsyn er faglig ansvarlig for en slik vurdering