Politikk

Stor uenighet om russisk turistnekt på toppmøte i Oslo

Publisert Sist oppdatert

­Forsvar, havvern, grønn omstilling og strømkrise er blant hovedtemaene på toppmøtet mellom de nordiske statsministrene og Tysklands forbundskansler. Det var stor enighet i de fleste saker på pressekonferansen i Munchmuseet mandag, men et spørsmål om russisk turistnekt fikk temperaturen til å stige.

De forskjellige regjeringssjefene har vidt forskjellige syn på forslaget om å nekte russiske turister innreise til europeiske land.

– Dette er ikke det russiske folkets krig. Dette er Putins krig, sa den tyske kansleren Olaf Scholz, som er kritisk til forslaget, ifølge NRK.

– Jeg er enig med det Olaf sa, men samtidig skjønner jeg at det er noen europeere, og kanskje særlig ukrainere, som synes at det er litt rart at vi tar imot russiske turister, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

– Vanlige russere startet ikke denne krigen. Men vi må forstå at de støtter krigen. Jeg synes det er galt at russiske borgere kan reise til Europa. Jeg synes ikke det er riktig at de skal kunne reise og nyte turisttilværelsen, mens Russland dreper ukrainere, sa Finlands statsminister Sanna Marin.

Jonas Gahr Støre var noe mer diffus. – Jeg synes det burde være en diskusjon. Men dette er ikke et svart-hvitt spørsmål, svarte Støre.

Etter en endring i UDIs regler i mai, er det allerede svært vanskelig for russiske turister å få godkjent visum til Norge.

Powered by Labrador CMS