Annonse

Regjeringen vil øke alkoholavgiftene enda mer


Norge har allerede Europas høyeste priser på vin og brennevin. Nå vil Fremskrittspartiet og Høyre gjøre det enda dyrere å handle alkohol i Norge, stikk i strid med hva de har lovet velgerne i årevis.

- For tredje gang siden Siv Jensen inntok Finansdepartementet, gjør hun det mer attraktivt å handle alkohol i utlandet. Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel. Dette er stikk i strid med hva folk flest i Norge ønsker, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Regjeringen foreslår å sette opp avgiftene med 2,1 og 2,2 prosent. En flaske vin går dermed opp med minst en krone, og en flaske brennevin med fem til seks kroner. De totale avgiftene på en vinflaske i Norge er dermed nær 60 kroner.

Selv om dette kamufleres som en indeksregulering, vil nordmenn i praksis merke at vin og brennevin i Norge nok en gang blir enda dyrere enn i Sverige. – Dette er helt meningsløst. Jeg forstår rett og slett ikke hva som er målet her. I praksis gir Regjeringen beskjed om at folk flest bør sette seg i bilen og reise til Sverige, eller ta fly og ferge for å handle alkohol, mens avgiftene veltes over på de som holder seg i Norge, sier Ingunn Jordheim.

Septembertallene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn handlet for NOK 13,6 milliarder på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra 3. kvartal 2013 og til og med 2. kvartal 2014. Dette er en økning på NOK 1,1 milliard, eller 9 prosent, sammenlignet med tilsvarende periode ett år før. Alkoholhandel er en vesentlig del av dette.

- Nordmenn flest ønsker helt enkelt at vi får alkoholpriser innenlands som nærmer seg de svenske, sier Jordheim.

Fotograf: Rune Kongsro

Annonse
Annonse
Annonse