Norskekysten er unik i verdenssammenheng med sin innholdsrike og kontrastfylte natur, sin spennende og dramatiske historie og sine mange gjestfrie lokalsamfunn, sier forfatter og fotograf Espen A. Jacobsen.
Foto
primeimages / iStock

– Alle reiseopplevelser blir bedre hvis vi får kontakt med dem som bor på stedene vi besøker

Publisert: 28. april 2021 kl 08.00
Oppdatert: 29. april 2021 kl 11.37

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg ønsker at flere skal bli kjent med de spennende stedene - og menneskene - vi møter langs kysten. Norskekysten er unik i verdenssammenheng med sin innholdsrike og kontrastfylte natur, sin spennende og dramatiske historie og sine mange gjestfrie lokalsamfunn.

Hva er de viktigste poengene i boken?

– At disse spennende opplevelsene er tilgjengelig for alle. Selv de mest avsidesliggende, nærmest eksotiske steder er relativt enkle å komme til for de aller fleste. Boken passer for ethvert aktivitets- og ambisjonsnivå. Den er skrevet både for dem som reiser med hurtigrute/kystrute og for dem som bruker landeveien - og for dem som gjør litt av begge deler.

Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?

– Nytt og banebrytende er det neppe, men tåler likevel å gjentas: Alle reiseopplevelser blir bedre hvis vi får kontakt med dem som bor på stedene vi besøker. De kan fortelle mer enn noen reisebok - og er mye hyggeligere enn Google. Folk langs kysten er stolte av og glad i stedene sine. Hjelpsomhet og glede over å få besøk er rotfestet i kystkulturen.

Saken fortsetter under annonsen

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Jeg har snakket med folk på de aller fleste stedene som omtales i boken, og bare møtt velvilje. Noen få steder har det vært vanskelig å finne egnede bilder. I slike tilfeller har lokale ildsjeler trålet lokalsamfunnet etter noen som kunne tenkes å ha. "Fangsten" ble noen av de flotteste bildene i boken. I Berlevåg tok museumsbestyreren kameraet på skulderen og ordnet saken selv, på noen timer. Engasjementet, hjelpsomheten og løsningen av disse små utfordringene har vært det fineste med hele prosessen.

Hva vil du oppnå med boken?

– Man kan bli (gledelig!) overrasket over hvor mange levende, små samfunn som fortsatt finnes langs kysten vår. Når vi besøker slike steder og kjøper is på butikken, middag på kafeen eller billett på fergen er vi med på å opprettholde liv og aktivitet. Alle hjelperne mine gleder seg til at folk som har lest eller hørt om boken skal komme på besøk. Jeg håper det blir mange av dem!

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest boken?

– Reiselyst og lyst til å få vite mer om steder, historie og annet som beskrives. Boken forteller ikke «alt», men prøver å skape nysgjerrighet - som er noe av det viktigste å ha med seg på tur.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

Saken fortsetter under annonsen

– Kanskje en TV-programdirektør? Det er rikelig med både steder og mennesker her som vi burde fortelle mye mer om!

Hvilken bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Folk bør selvsagt lese så mange bøker de bare kan, og jeg kan lage liste hvis noen vil ha. Roy Jacobsen (ikke i slekt) har skrevet flere nydelige bøker med handling fra Helgelandskysten. Og hvis det fortsatt finnes noen som ikke har lest hans mesterverk "Seierherrene", så kan de glede seg. Her får vi oppleve livet på kysten i vår relativt nære fortid og fremveksten av "det moderne Norge" både i byen og i utkanten.

Foto
Espen Jacobsen håper leseren får reiselyst og lyst til å få vite mer om steder, historie og annet som beskrives i boka hans. Foto: Lena Borge

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Dem er det mange av! Mitt liv som leser begynte med Walt Disney, eller snarere Carl Barks, som skrev Donald-tegneseriene. Mine foreldre hadde sunget og lest for meg fra jeg var nyfødt. Etter hvert ble Donald favoritten. Trikset var tydeligvis å lese de beste historiene igjen og igjen, mens man pekte og viste. På den måten lærte jeg noenlunde tidlig å lese ordene selv, nærmest uten at vi hadde snakket noe særlig om det. Derfra har jeg aldri sett meg tilbake, og har hatt store leseopplevelser på rad og rekke.

Hvor henter du informasjonen om nye bøker fra?

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg har egentlig ikke noe bevisst system for det. Det går mest i anbefalinger fra venner og kjente, forfattere jeg "følger med på", emner som interesserer meg, presseomtale. Egentlig liker jeg overraskelser, tilfeldigheter og uventede oppdagelser, kanskje er det derfor jeg ikke går grundigere til verks.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At folk flest er ganske vennlige og hyggelige. Veldig mange har lagt inn et ekstra knepp med høflighet og folkeskikk det siste drøye året, og det tror jeg kommer til å vare lenger enn viruset.

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Espen A. Jacobsen (64)
søn 20.02.2022 23:47
  • Yrke: Forfatter, fotograf, foredragsholder
  • Utdannelse: Marineoffiser fra Sjøkrigsskolen
  • Bosted: Bergen
  • Aktuell med: «Kystferie i Norge - fra Bergen til Kirkenes»
  • Forlag: Vigmostad & Bjørke
  • Antall sider: 270