Annonse
Kristin Krohn Devold som er direktør i NHO Reiseliv Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Koronastøtte

Dette krever NHO Reiseliv

Desember er den beste måneden for mange restauranter, hoteller og reiselivsbedrifter, men nå blir de nødt til stenge. Næringene er allerede hardt rammet før den siste runden med tiltak. 

Kristin Krohn Devold reagerer på at politikerne burde hatt klar kompensasjon for bedriftene samtidig som restriksjonene ble presentert.

– Nok en gang stenger regjeringen uteliv, hotell og servering, og med store lønnsutgifter uten mulighet for inntekt for mange av dem. Det er tvilsomt at middag med rødvin er mer smittefarlig enn middag uten. Meteren er innført for å sikre smittevern. Nå flyttes alle middager til private hjem med dårligere plass. Og uteliv og reiseliv står alene med regninga, sier Krohn Devold. 

Tiltakene som haster mest er full kompensasjon for faste utgifter, reduserte permitteringskostnader og lønnstøtte.

Reiselivsbedrifter er allered nede i knestående, som følge av tiltakene fra starten av desember, og nå trenger næringen klar melding om kraftfulle kompensenrende tiltakt for å overleve og holde på kompetansen gjennomkrisen, sier Krohn Devold

NHO reiseliv krever nå følgende tiltakt

  • De nasjonale kompensasjonsordningene med samme nivå som fra tidligere nedstenginger må raskt på plass igjen. Dekning av varelager må også inkluderes

  • Arbeidsgiverperioden ved permittering må minimum reduseres fra ti til fem dager. På grunn av for lange slike perioder i løpet av pandemien har flere nå opplevd snart to måneder med lønnsutgifter uten mulighet for inntekt.

  • En ordning for lønnsstøtte må landes for å sikre kompetanse og hindre permitteringer på kort sikt. 

  • Arbeidsgiverperioden ved sykefravær må settes videre ned fra fem til tre dager.

  • Bedrifter med omsetningssvikt må gis mulighet for utsatt innbetaling av skatter og avgifter. 

Annonse
Annonse
Annonse