Annonse
Heathrow Airport har planer om å øke avgiftene med over 90% i 2022, for å kompensere inntektsbortfall på £300 millioner (NOK 3,4 milliarder) under pandemien.  Foto: iStock/ugurhan

Dyrere flybilletter når lufthavner vil skru opp avgiftene

Londons Heathrow Airport har planer om å øke avgiftene med over 90% i 2022, for å kompensere inntektsbortfall på £300 millioner (NOK 3,4 milliarder) under pandemien. Amsterdams Schipol ønsker en avgiftsøkning på 40% i de neste tre årene for å kompensere et inntektsbortfall på EUR 350 millioner (NOK 3,4 milliarder).

Bekreftede økninger i lufthavnavgifter og prisøkninger fra såkalte Navigation Service Providers (ANSP) er allerede kommet opp i $2,3 milliarder (NOK 19,6 milliarder).

- En økning på $2,3 milliarder under denne krisen er uhyrlig. Vi ønsker alle å legge covid-19 bak oss, men å skyve den økonomiske byrden for en krise av apokalyptiske dimensjoner over på kundene, bare fordi du kan gjøre det, er en kommersiell strategi som bare monopoler kan finne på. Kostnadsreduksjoner, ikke avgiftsøkninger, må være på toppen av agendaen for hver lufthavn og ANSP, sier Willie Walsh, IATAs generaldirektør.

Myndighetene i Spania og India har allerede stoppet prisøkninger fra lufthavnenes side.

ANSP’er i 29 av de 41 Eurocontrol-landene, der Norge er medlem, ønsker å ta inn $9,3 milliarder (NOK 80 milliarder) fra flyselskapene, for å dekke omsetningstap i 2020/2021. I tillegg planlegger de prisøkning for sine tjenester på 40% i 2022.

Når det gjelder Norge, opplyser Avinor at de ikke har søkt om noen avgiftsøkninger for neste år. 

Annonse
Annonse
Annonse