Hurtigruten MS Spitsbergen ankommer Tromsø og smitte-teamet fra UNN og Tromsø Kommune går ombord for å teste alle for Covid-19. Til venstre ligger hurtigruta Roald Amundsen som også er i karantene

Foto
Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Etterforskningen av smitteutbruddet på Hurtigruten fortsetter på andre året

Publisert: 16. november 2021 kl 07.41
Oppdatert: 16. november 2021 kl 07.41

Det sier politiets etterforskningsleder Lisa-Mari Ellingsen til iTromsø.

Mandag var hun i møte med statsadvokaten for å drøfte om det skal gjennomføres ytterligere etterforskningsskritt i saken. Ifølge Ellingsen har etterforskningen vært komplisert og vanskelig, og før sommeren ønsket statsadvokaten i Troms og Finnmark at saken skulle etterforskes mer.

Manglende varsling

Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen hadde koronasmitte om bord da det la til kai i Tromsø i juli i fjor. I etterkant har det kommet fram opplysninger om at ledelsen i Hurtigruten skal ha mistenkt at det var smitte om bord, men at det ikke ble gitt varsel til myndighetene i Tromsø.

400 personer fra 69 kommuner deltok på de to seilingene der det ble påvist smitte, og fikk beskjed om å teste seg eller gå i karantene. Totalt 71 personer bosatt i sju forskjellige fylker viste seg å være smittet, men FHI slo i ettertid fast overfor Nordlys at smitten ikke spredte seg videre i samfunnet.

Mistenkt for lovbrudd

Hurtigruten er mistenkt for å ha overtrådt straffelovens bestemmelse om smitteoverføring, samt for overtredelse av covid-19-forskriften om karanteneplikt i smittevernloven, i forbindelse med smitteutbruddet på MS Roald Amundsen.

Saken fortsetter under annonsen

Ledelsen i Hurtigruten har erkjent rutinesvikt i etterkant av hendelsen, men benekter at det er gjort noe straffbart.

Etterforskningen er nå inne i sitt andre år. Ifølge Ellingsen er det ikke avklart når det eventuelt skal tas en avgjørelse om den videre prosessen i saken.

I september i fjor meldte NTB at etterforskningen av saken var i sluttfasen. Da sa daværende førstestatsadvokat Lars Fause at han håpet etterforskningen ville være avsluttet innen en måneds tid.