Reiseliv

Flyreiser utenfor manges økonomiske rekkevidde på grunn av dyre covid-tester

IATA har sammenlignet priser på PCR-tester (den typen test som vanligvis kreves av myndighetene) i 16 land og funnet store prisvariasjoner etter markeder, og innen forskjellige markeder.

Publisert Sist oppdatert

Av de landene som ble undersøkt er Frankrike det eneste som oppfyller WHOs anbefalinger om at staten skal bære omkostningene ved å teste reisende. I de andre 15 markedene, der omkostningene for PCR-testen må betales av den enkelte, var gjennomsnittlig minimumspris $90 (NOK 750). Gjennomsnittlig maksimumspris var $208 (NOK 1728).

Selv om man går ut ifra gjennomsnittet av de laveste prisene, blir det en dramatisk økning i prisen på en gjennomsnittlig flybillett når man legger til prisen på PCR-testen. Før pandemien kostet en gjennomsnittlig enveis flybillett (inkludert skatter og avgifter), $200 (NOK 1660). En PCR-test til $90 øker dermed prisen med 45%, til $290 (NOK 2400). Noen land krever også test ved ankomst, slik at i verste fall må man teste seg fire ganger på en tur-retur reise. Det kan øke prisen for en gjennomsnitts tur-retur reise fra $400 (NOK 3320) til $760 (NOK 6300). Dette er ille nok for én person, for en familie vil det i mange tilfeller medføre at en ferietur vil havne utenfor deres økonomiske rekkevidde. I mange tilfeller vil prisen på testene overstige prisen på flybilletten.

WHOs Covid Emergency Committee oppfordret nylig regjeringene til å redusere de økonomiske byrdene for de som reiser over landegrensene. Høye priser på tester gjør det også mer lønnsomt for svindlere å tilby falske vaksine- og testsertifikater.

- Testomkostninger må ikke stå mellom folk flest og deres frihet til å reise. Den beste løsningen er at omkostningene bæres av myndighetene. Dette er deres ansvar, ifølge WHOs retningslinjer. Vi må ikke la testomkostningene, spesielt PCR-testing, begrense friheten til å reise til kun de rike og de som kan ta en vaksine, sier Willie Walsh, IATAs generaldirektør.

Blant de landene IATA sjekket, kom Frankrike best ut, der tar staten omkostningene ved testingen. Europaparlamentet beveger nå EU i samme retning. I forrige uke oppfordret de til at testing skulle bli tilgjengelig for alle, og utføres raskt og gratis over hele EU.

Den store forskjellen i priser på PCR-tester er påfallende. Hvordan er det mulig at prisen kan være så lav som $77 (NOK 640) i Australia og så høy som $278 (NOK 2310) i Japan?

Vanlig pris for PCR-tester i Norge er NOK 1195, inkludert «fit to fly» (Dr. Dropin). Hos Legevakten i Oslo koster det NOK 1500, inkludert «fit to fly».

IATA ber nå regjeringene sørge for at høye omkostninger ved covid-testing ikke gjør feriereiser utilgjengelige for enkeltpersoner og familier. Covid-19-testing må være overkommelig økonomisk, lett tilgjengelig og effektiv, uttaler ledelsen i den internasjonale flyselskapsorganisasjonen.

Powered by Labrador CMS