Reiseliv

Lager sertifisering for gastronomiåret i Trøndelag

Trondheim og Trøndelag er blitt utpekt som European Region of Gastronomy 2022 og arbeidet med forskjellige opplegg og arrangementer er allerede i full gang.

Publisert Sist oppdatert

- Norge har en sterk posisjon som et naturbasert reisemål, men vi ønsker også å bli et enda mer attraktivt reisemål for å oppleve kunst og kultur, kulturarv, et godt lokalt kjøkken, byliv, samt det å komme tett på lokalbefolkningen, sier reiselivsdirektør Bente Bratland Holm, som er utnevnt til den norske ambassadøren for European Region of Gastronomy 2022. I forrige uke var hun på besøk i Trondheim for få med seg Trøndersk matfestival, samt kickstarte arbeidet med gastronomiåret 2022.

European Region of Gastronomy er på ingen måte en hyllest ene og alene til Michelin-restauranter, hvite duker og høye glass – selv om det også hører med i totalbildet. Dette er snarere en hyllest til lokal mat og lokale spesialiteter. En hyllest til en region som tar lokal matproduksjon på alvor gjennom hele verdikjeden. Det er en hyllest til bøndene og fiskerne og oppdretterne som nennsomt tryller frem de lekreste råvarer i hver en krik og krok av Trøndelag – til det trønderske kokkelauget, som vet å utnytte lokale råvarer av verdensklasse i sitt arbeid.

- I forbindelse med markeringsåret 2022 lager vi nå en ERG-sertifisering for å løfte frem produsenter, matforedlere og reiselivsaktører som fremmer og benytter seg av våre lokale råvarer, sier prosjektleder for europeisk matregion, May Britt Hansen.

Formålet med «ERG-sertifiseringen» er todelt:

Skape synlighet for besøkende slik at de gjennom besøk av ulike produsenter, serveringssteder/restauranter/kultur /aktiviteter, samt hoteller/overnattingssteder skal føle og oppleve at de er i en ERG-region.

Skape stolthet og anerkjennelse for tittelen hos produsenter, reiselivsaktørene og supportere, slik at de føler at de er med på satsingen.

Kvalitetsstempel

«ERG-sertifisering» er et kvalitetsstempel på at en jobber etter et sett med kriterier. Sertifiseringen er utarbeidet gjennom innspill fra en rekke aktører deriblant NHO Reiseliv Trøndelag, destinasjonsselskaper, Oi Trøndersk mat og drikke, ulike produsenter, overnattings- og serveringsteder i Trøndelag.

- ERG-sertifiseringen og tittelen European Region of Gastronomy, blir et viktig bidrag til å gi de besøkende til Norge og Trøndelag verdiskapende opplevelser, basert på lokale råvarer i et unikt kulturlandskap. Markedet har en økende forventning til kvalitet og verdi for pengene, og mat og måltider er jo en viktig del av en reise- og kulturopplevelse, sier Bente Bratland Holm.

Når besøkende kommer til Trondheim og Trøndelag i 2022 skal de kunne se etter sertifiserte aktører, for å få med seg gode smaker fra Trøndelag.

De første matprodusentene og reiselivsaktørene i Trøndelag og Trondheim er nå klare for en prekvalifisering, og har signert på et engasjementsbrev og fått utdelt materiale som kan være synlig i egen bedrift.

Reiselivsaktører

Britannia Hotel

To Rom og Kjøkken – restaurant

Le Bistro – restaurant

Scandic Nidelven Hotel

Crazy Coyote aktivitetsleverandør og eventselskap

Rockheim – hører under Museene i Sør-Trøndelag

Robust bistro

Sellanraa

Produsenter

Trøndelag Sankeri

Vuku Gårdsmeieri, produserer egen Mozarella

Dalpro Gårdsmat, produserer hjort og villsau

Norgeskjell, blåskjell fra norske fjorder

Ecunor Aqua, akvaponisk grønnsakproduksjon

Elvekanten Ysteri

Gullimunn, økologisk urkorn fra Innherred

Smak og behag, kjøtt og spekemat

Klostergården bryggeri, Handbryggeri på Tautra

E.C. Dahls Bryggeri

Gola Is

Powered by Labrador CMS