Annonse
Trysil og de andre norske vintersportstedene, taper enormt på at utenlandske gjester ikke kommer. Foto:  Foto: Skistar/Ola Mattson
Vinterferien

Norske gjester kan ikke berge vintersesongen

Danske, svenske og andre utenlandske gjester, legger vanligvis beslag på det meste av kapasiteten på ukedagene, de glimrer som kjent med sitt fravær. Norske gjester har fyllt opp i helgene og det ser bra ut i vinterferien, men totalbelegget er katastrofalt lavt, i forhold til en normal vintersesong.

Trysil

- Begge skianleggene  i Trysil, Skistar Trysil og Fulufjellet, er nå åpne. Sesongen kom sent igang pga fravær av kuldegrader, men nå har vi drømmeforhold. Vi har hatt mye fin skikjøring i vinter. Bra med besøk av hytteeiere, spesielt i helger og juleferien. Rolig i midtukene. Gjestene er hovedsakelig nordmenn, eller utenlandske som bor/jobber i Norge, sier Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil.

- Vi har veldig god kapasitet fremover. Vanligvis har vi 80% utenlandske gjester og de kommer jo ikke nå. Vi klarer ikke å fylle opp med nordmenn for å veie opp for dette. Nordmenn bestiller vanligvis sent og avventer nok reiseråd i forhold til å bestille vinterferie, selv om vi ser noe bevegelse. Så vi får se hvordan vinterferien blir, sier Sanaker Lohne.

Beitostølen

- Vi har holdt Bergo Hotel åpent hele tiden, med utleie av hytter og leiligheter. Radisson Blu Mountain Resort, Beitostølen ble stengt uken etter Beitosprinten og åpnet igjen i jul- og nyttår, hotellet har plass til 300 gjester, pga covid-19 situasjonen satte vi et tak på 150 gjester. Radisson ble stengt etter nyttår og åpner til vinterferien, torsdag 18. februar. Vi har kun norske gjester, som normalt utgjør 80 prosent av våre gjester, sier direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort.

- Jul og nyttår var svært bra, med det mener vi økt besøk og ingen smitte. Skiheisen hadde 15 prosent økt heiskortsalg i jul/nyttår. Hittil har skiheisen 11 prosent økning i heiskortsalg og det er fritidsboligeiere på Beitostølen og i Valdres som står for økningen. Men det er svikt i besøk på våre kommersielle utleieenheter grunnet covid-19 og vi har for øyeblikket 40 permitterte, sier Hovi.

Hemsedal

- SkiStar Hemsedal er åpent, vi har kjørt hver dag siden midt i desember og vi planlegger å kjøre hver dag frem til 2. mai. Det samme gjelder Solheisen skisenter.

Det har vært en krevende sesong, men bra besøk i jul og en del i helger. Ønsket om å dra på fjellet er stort hos folk, men med stengte grenser uteblir alle utlendingene, normalt står utlendinger for ca 60-70% av antall skidager, og de fyller opp alle midtuker, sier daglig leder i Destinasjon Hemsedal, Richard Taraldsen.

Uke 8 mye bedre

- Første del av vinteren har vi opplevd en svikt i størrelsesorden ca 60%. Det har kun vært norske gjester på mine ulike enheter. Det lille som var av bestillinger fra utlandet er avbestilt. Det er nå en svikt i innbookingene for inneværende vintersesong på godt over 60 prosent, sammenlignet med vintersesongen 2020. I uke 7 er det for eksempel ledig kapasitet hos meg både i Trysil og Hemsedal. Uke 7 har i alle år vært den beste uken når det gjelder danske vinterturister, og har i alle år vært full. I uke 8 er bookingene mye bedre grunnet norsk vinterferie i f.eks Oslo-området, sier Arne Kjelsnes, som driver utleie av fritidseiendommer og leiligheter bl.a. i Hemsedal, Trysil og Savalen.

Geilo

- Alle alpinanleggene på Geilo er åpne, og alle kilometer med langrennsløyper det samme. Vi har trafikk, men det er kun norske gjester her, og naturlig nok ingen grupper, sier Roger Espeli, adm. dir. i GeiIogruppen AS (Vestlia Resort, Highland Lodge og Bardøla Høyfjellshotell). Han er også styreleder i Visit Geilo.

- I perioder når det er optimisme og lite smitte i samfunnet, er det veldig populært å booke og å besøke oss – så som sommeren 2020, høsten, deretter jul/nyttår og noen av helgene nå. Vi fikk nedtur i november, da de forsterkede tiltakene ble innført, det samme da det var pressekonferanse 2. januar og også det som skjedde i slutten av januar har rystet i oss. Det er nå godt booket til vinterferiene, så vi håper de tiltak som hurtig er innført i Oslo-området, gjør at videre spredning stopper. Uansett er jo som alle vet mange av våre kunder nettopp fra dette området, sier Espeli.

Les hele artikkelen i første utgave av Reiseliv1 som sendes til abonnentene 19./2

 

Annonse
Annonse
Annonse