Annonse

Ny robot vil gjøre avising raskere og mer miljøvennlig på Gardermoen

Om cirka et år står MSG Aviations robot klar på Oslo lufthavn. 

Etter ti år med uvikling og testing på Geiteryggen i Skien skal en automatisk løsning for innendørs avising, vask, motorvask og teknisk inspeksjon av fly nå tas i bruk kommersielt. 

Ny teknologi kan bidra til at flyselskapene blir mer effektive og punktlige, samtidig som de sparer penger på drivstoff og reduserer klimautslippene, sier administerende direktør  Geir Steiro i MSG Avation. 

Regelmessig utvendig vask av fly gir mindre luftmotstand og dermed en estimert reduksjon i drivstoffbruk, som er estimert til 2 prosent. God vask gir også mindre slitasje som gir mindre vedlikeholdskostnader. 

MSG Aviation har inngått intensjonsavtaler med Norwegian og Flyr om vasking, avising og inspeksjon av fly. 

Roboten fjerner is og snø, og vasker flyskroget og flymotoren. Grunnet de lange robotarmene er prosessen langt mer presis enn dagens løsning. Roboten er bygget for å vaske alt fra større passasjerfly til mindre privatfly, også militære fly. 

Det er stor internasjonal interesse og MSG Aviation er i dialog med en flere internasjonale flyplasser og flyselskaper om etablering. 

Med kamera, ultralyd og tilhørende datasystemer kan man nå «scanne» fly for skader uten å åpne skroget. 

MSG Aviations gründer Svein Gunnar Mæland har jobbet med ideen om en bærekraftig vaskehall for fly i nesten ti år. 

- I julen 2009 ble broren min to døgn forsinket fra Amsterdam. Det gav meg ideen om å utvikle en langt større variant av bilvaskemaskinene jeg så hos faren min, som kunne passe til fly. Der startet utviklingen av en robot som vasker og fjerner snø og is på fly på en mer økonomisk, miljøvennlig og effektiv måte, sier Mæland.

Annonse
Annonse
Annonse