Annonse
Geir Karlsen rykker opp fra jobben som finansdirektør, til konsernsjef i Norwegian. Foto: Norwegian

Plutselig sjefsbytte i Norwegian

Schram, som har vært konsernsjef i Norwegian siden januar 2020, i det som har vært et turbulent Norwegian-år, har ni måneders oppsigelsestid og vil støtte styret på heltid i denne oppsigelsestiden ut mars neste år.

Det er Geir Karlsen, som har vært finansdirektør i selskapet siden 2018, som overtar.

Styreleder Svein Harald Øygard i Norwegian sier til NTB at han ikke ønsker å sammenligne Schram og Karlsen, men han trekker frem at sistnevnte har gjort en utrolig god jobb i den finansielle reetableringen av Norwegian, og at han dermed er en god mann til å lede selskapet framover.

– Jacob Schram er en veldig dyktig næringslivsleder. Samtidig er vårt fokus nå de umiddelbare leveransene og forretningsplanene for 2021 og 2022, som Geir Karlsen har vært ledende i å utvikle.

På spørsmål om hvorfor endringen skjer så raskt, svarer Øygard:

– Nå er vi forhåpentligvis på slutten av coronaen. Vi starter opp med tusener av nye flygninger som legges ut på markedet. Det er egentlig tidspunktet for en restart av Norwegian.

Det er under én måned siden Norwegian kunngjorde at de forlater konkursbeskyttelse, etter en stor rekonstruksjonsprosess, der selskapet har hentet inn friske midler og blitt betydelig slankere. Blant annet er milliardær John Fredriksen og flere andre kjente investorer på listen over Norwegians nye storeiere.

Styrelederen mener likevel oppgavene som venter Norwegian framover, er steintøffe.

– Vi må få opp et godt tilbud så raskt som mulig. Fortsatt er det enorm usikkerhet om etterspørselen – om folk faktisk får mulighet til å fly. I tillegg må vi forsterke Norwegians posisjon som en lavkost tilbyder av flytjenester i hele Norge og sikre langsiktig bærekraft i Norwegian. Vi har stor tro på at vi skal lykkes, og Geir har vist evne til å levere fantastiske resultater. Vi ser optimistisk på det som kommer, sier styrelederen.

Flyanalytiker: Nye eiere ville ha ny sjef i Norwegian

Det er ikke unaturlig at Norwegians nye eiere heller ville ha finansdirektør Geir Karlsen som toppsjef i flyselskapet, mener flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

Analytikeren sier at selv han ble litt overrasket da meldingen om sjefsbytte kom fra Norwegian mandag morgen. Han mener det likevel ikke er unaturlig at det skjer endringer i ledelsen i flyselskapet nå, og legger til at han ikke ser for seg at dette vil ha noen betydning for dem som reiser med Norwegian.

– Nå er det nye eiere i Norwegian, med nytt styre og med skipsreder John Fredriksen som en av de største eierne. Geir Karlsen har allerede jobbet i Fredriksen-systemet, og han har vært en av hovedarkitektene bak redningsplanen bak Norwegian, sier Elnæs til NTB.

Mens avgått konsernsjef Jacob Schram kommer fra servicebransjen og tidligere var toppsjef i Circle K, har Geir Karlsen lang bakgrunn fra finans og shipping.

– De nye investorene har gått inn med flere milliarder i ny kapital, og jeg tror de vil ha en leder som har en mer finansiell orientering, sier Elnæs.

Geir Karlsen har blitt kjent i hele den internasjonale luftfartsbransjen etter den vellykkede restruktureringen av Norwegian i vinter, hvor selskapet med nød og neppe unngikk en konkurs.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse