Annonse
Sjeføkonom Øystein Dørum presenterer NHOs kvartalsrapport med prognoser for den økonomiske utviklingen Foto: Vidar Ruud / NTB

Reiselivsbransjen frykter konkurser

Det er ikke lenger optimisme i næringslivet, ifølge NHOs medlemsundersøkelse for desember. Koronatiltakene rammer småbedrifter og reiselivet knallhardt.

I oktober, mente halvparten av NHOs medlemmer at de økonomiske utsiktene var gode, helt til Omicron dukket opp. Nå ser hver fjerde bedrift mørkt på fremtiden mot kun 8 % for kun 2 måneder siden.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum sier til DN at tallene ikke var så dårlige, men at de var vesentlig verre enn da de spurte sist i oktober måned.

Dobbelt så mange bedrifter i dag frykter konkurser, og reiselivet er naturligvis hardt rammet. Ni av 10 sier de har opplevd kanselleringer. Hver tredje reiselivsbedrift frykter å gå konkurs. Bare i forrige uke fikk 5200 permitteringsvarsel.

På spørsmål fra DN om regjeringen har gjort nok svarer Dørum at det var vært lite behov for støtte i oktober og november, men nå advarer han. – Det vil fortsatt være mulig å spise mat eller sove på hotell, men det vil innebære en katastrofal omsetningssvikt for kulturliv, overnatting og servering, og de som leverer tjenester til disse sektorene, luftfart inkludert sier Døurm.

Det er imidlertid ikke dystert over hele linja. Over halvparten av medlemme til NHO har forsøkt å ansette de siste tre månedene.  25 % av av NHO medlemsbedriftene sier de har tilbud mer i lønn for å trekke til seg arbeidskraft.

Dørum tror ikke det blir en løsning for bedriftene som sliter enda. – Tiltakene er lansert for en periode på fire uker. Tidligere smittebølger har vart minst like lenge. Neste medlemsundersøkelse om en måned vil etter alle solemerker by på verre tall, avslutter han.

 

Annonse
Annonse
Annonse