Annonse
Anfi del Mar, med 869 leiligheter, ligger flott til ved Arguineguin på Gran Canaria.

”Time over” for timeshare?

ANFIs to 5-stjerners resorts på Gran Canaria har vært verdens bestselgende timeshareanlegg, med over 33.000 andelseiere, derav rundt 7000 norske, siden åpningen i 1992. Den norske gründeren Bjørn Lyng, som døde i 2006, eide halvparten av selskapet. Men de siste årene har det vært en sterk nedgang i populariteten til timeshare over hele verden, mange eksperter tror bransjen vil ha problemer med å overleve.

- Resten av reisebransjen har fornyet seg og gått forbi timeshare-modellen, sier Jack Dawson, kontraktsekspert i European Consumer Claims (ECC). - Dagens forbrukere kan bo på samme resorts, til samme pris, uten å måtte forplikte seg økonomisk på forhånd, og uten å betale en årlig avgift. Det er ikke lenger noen fordeler ved dyre klubb-medlemskap, sier Dawson.

Det er nå svært vanskelig å selge timeshare-andeler, noe mange eksisterende eiere prøver på. Covid-19 pandemien har gjort det enda verre, andelseierne er nødt til å betale full årsavgift, selv om de ikke kan benytte sine ferieuker.

- Å komme seg ut av en timesharekontrakt er vanligvis ikke lett, og siden det nesten ikke er salg av nye andeler, er operatørene desperate etter å holde på medlemmer som er forpliktet til å betale årlige avgifter. Dette er en inntektskilde de ikke har råd til å miste, sier Andrew Cooper, adm. dir. i ECC.

Fra 1999 er det kommet en rekke nye europeiske lover og regler for å beskytte kundene fra pågående timeshareselgere. Nesten alle de store timeshare-resortene har ignorert disse reglene og er derfor blitt saksøkt for store summer i kompensasjon.

Dette gjelder også ANFI. Ett timeshare-klageselskap alene (CLA) har over 600 rettskjennelser imot selskapet, på tilsammen rundt EUR 8 millioner (NOK 82 millioner) i kompensasjon til tidligere medlemmer.

Ifølge den spanske avisen El Diario, opplyser et advokatfirma som representerer tidligere ANFI-klienter, at ANFI flytter på verdier, for å unngå å oppfylle pålegg fra domstolene, noe som i tilfelle vil være kriminell aktivitet.

Les hele artikkelen i Reiseliv1, som sendes ut til abonnentene i disse dager.

 

Annonse
Annonse
Annonse