Annonse
Mange reiselystne nordmenn har valgt å bestille sydentur til Gran Canaria i høst og vinter. Foto: Borja Suarez / Reuters

– Vi venter på en «ketsjupeffekt» nå

Da justis- og beredskapsminister Monica Mæland under pressekonferansen fredag ønsket alle som ville ut i verden god tur, var det mange nordmenn som tok henne på ordet.

Det kan norske reiselivsaktører fortelle.

Siden fredag har nemlig flere av dem opplevd et kraftig hopp i bestillinger.

– Gjenåpningen av Norge ga en umiddelbar effekt. Salget av Syden-turer har tatt av. Det er en fantastisk følelse, sier Marie-Anne Zachrisson, som er sjef for Ving i Norge, til NRK.

Selv om tallene ikke er helt klare kan Ving fortelle at de fredag hadde en dobling i salget av reiser til varmere strøk i Middelhavet for oktober, november og desember fra fredagen uken før.

Apollo kan derimot skilte med en tredobling av bookinger fredag sammenlignet med forrige fredag, og TUI sier at de fredag og lørdag hadde en vekst på 187 prosent for bookinger av reiser på vinterhalvåret, sammenlignet med samme periode i forrige uke.

De mest populære reisemålene er Gran Canaria og Tenerife.

Også luftfartsindustrien opplevde et hopp fredag.

– Vi venter på en «ketsjupeffekt» nå. Det skal ikke så mye til for å se en enorm prosentvis økning ettersom tilbudet har vært nedjustert, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til NRK

Han legger til at luftfarten er blant næringene som har vært tyngst og lengst rammet, og at de er veldig glade for at reiselysten og tallene går rett til værs nå som lettelsene kommer.

Fra 1. oktober fjernes det globale reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er nødvendige utenfor EØS-området, Storbritannia og Sveits og enkelte andre land utenfor Europa.

Annonse
Annonse
Annonse