Annonse
Foto: VisitBergen

Vi vil handle for 121 milliarder i juli og august

- Sommermånedene er viktige omsetningsmåneder for mange butikker rundt om i Norge, spesielt for typiske feriekommuner med mange hytter og populære turistattraksjoner, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør i Virke Handel.

- Den sterke veksten i sommerhandelen i fjor gjør det vanskelig å se for seg at handelen i norske butikker skal få et ytterligere oppsving i år. Vårt anslag er at butikkhandelen i Norge vil omsette for 90 milliarder kroner ekskl. mva., en nedgang på 5 prosent fra rekordåret 2020, men årets sommerhandel vil likevel ligge godt over nivået i normalåret 2019, sier Andersen.

Medregnet merverdiavgift betyr det at nordmenn vil legge igjen 108 milliarder kroner. Netthandel, grensehandel, torghandel og annen handel utenom fast utsalgssted, antas tilsammen å øke med rundt 17 prosent, til 13 milliarder kroner. Totalt anslås det at forbrukerne vil handle varer for rundt 121 milliarder kroner i de to feriemånedene juli og august.

Folk flest planlegger Norgesferie

Selv om reiserådene skulle endre seg, blir folk flest i Norge denne sommerferien. I Virke Reiselivs ferske reisepulsundersøkelse svarer kun 22 prosent blant de som planlegger sommerferie, at de sannsynligvis vil tilbringe den i utlandet, om norske myndigheter ikke lengre fraråder reiser i Norge eller til utlandet.

- Vi antar at nordmenns taxfreehandel og forbruk i utlandet fortsatt blir begrenset. Det samme er det grunn til å tro om grensehandelen, selv om grensen er åpnet. Også i år må vi regne med et betydelig frafall av utenlandske turister, sier Harald Jachwitz Andersen.

«Normalt» drar 9 av 10 nordmenn på ferie og to av tre feriereiser er innenlands. I fjor var det ikke slik. Ferieundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå viser at andelen som ikke dro på ferie doblet seg i fjor sammenlignet med 2019, og 9 av 10 feriereiser var innenlands.

 

Annonse
Annonse
Annonse