Foto
Halvard Alvik / NTB

Får pengene tilbake på grunn av for lite snø

Publisert: 31. januar 2022 kl 08.59
Oppdatert: 31. januar 2022 kl 14.03

Midt mellom Noresund og Flå ligger Høgevarde skisenter. Uten snøkanoner har de vært sjanseløse denne snøfattige vinteren. På grunn av dette gjør de nå noe uvanlig som å gi pengene tilbake til alle som hadde kjøpt sesongkort i skianlegget.

Harald Haaland i Høgevarde Skisenter sier til Finansavisen at de er et bittelite anlegg med en omsetning på et par millioner i året. Sesongkortene utgjør 30 prosent av dette, så det utgjør ikke mye.

Han sier videre de har planer om å bytte ut snøproduksjonskapasitet, men tar et par sesonger før de kommer i gang med det. På denne tiden i fjor var det to meter snø, i år er det 10 cm.

Snør ned i Oppdal

– Her er det kjempemye snø, vi har fått rundt 30 centimeter nysnø, forteller Arnulf Erdal i Oppdal Skiheiser.

Her går løypemaskinen for fullt, og siden åpningen 4. desember har de solgt godt med heiskort.

– Vi ligger litt foran normalen, og vi har veldig godt helgebesøk, sier han.

Annonse

De fleste gjestene er fra Trøndelag og Møre og Romsdal, men med snømangel på Østlandet, har flere valgt å sette seg i bilen nordover, forteller Erdal.

Direktør i Alpinco, Odd Stensrud sier det er lite natursnø i terrenget, men nok til å kjøre offpiste, med mindre enn vanlig. Selskapet driver anleggene på Hafjell og Kvitfjell nord for Lillehammer, og han forteller at anleggene ligger foran fjoråret.

Dannmark er det største turistmarkedet, og Sverige kommer som nummer 2. Sesongkort utgjør 25-26 prosent av omsetningen og alle hovedheiser og løyper er åpne.

De fleste heisene er åpne, 12 av 14 for å være nøyaktig. De 2 heisene som er stengt er avhengig av natursnø, og det finnes ikke der. Ravnåsheise helt på toppen er det bart, så den er ikke åpen, sier Marius Arnesen, daglig leder i Norefjell Skisenter.

Det er en gladmelding at det nå er varslet kuldegrader. De kjører i gang snøkanonene med en gang det blir kaldere enn 3-4 minusgrader, sier Arnesen.

Langrennsløypene på Norefjell er borte, eneste alternativ er en liten rundløype på et par kilometer nede i sentrum.

Det har ikke snødd på lenge. Vi la en base med kunstsnø i november og desember, men vi trenger påfyll, det er sen påske i år, sier han.

Annonse

Snøfattig til tross, heiskortsalget har holdt seg på nivå med fjoråret.

– Vi har solgt 3.000 sesongkort i år, det er en oppgang på 20 prosent fra i fjor. Dagskort har vært litt lavere enn i fjor. Da snødde det masse i januar, og da kommer folk, sier Arnesen

 

Ledige stillinger – reiseliv