En delfin svømmer i munningen av Tagus-elva med Lisboa i bakgrunnen. Foto: Armando Franca / AP / NTB

Flere land godtar utgåtte norske pass i sommer

Publisert: 4. juli 2022 kl 09.03
Oppdatert: 4. juli 2022 kl 09.03

­

Drømmer du om en tur til Lisboa eller Algarvekysten i sommer, men mangler gyldig pass? Fortvil ikke, Portugal slipper deg inn selv med utgått pass.

Det sier Portugals ambassadør til Norge, Pedro Pessoa e Costa, til NTB. Endringen er gjeldende allerede.

– Grensemyndighetene har allerede akseptert utgåtte pass og ID-kort for å la nordmenn komme inn i landet. Førerkort blir ikke akseptert, sier ambassadøren.

Både Norge og Portugal er med i Schengen-samarbeidet, som består av 26 europeiske land. Mellom disse landene er det vanligvis ikke passkontroll. Men man må kunne framvise gyldig legitimasjon.

Den midlertidige ordningen, som varer fram til årsskiftet, innebærer at personer over 16 år kan legitimere seg med pass som utløp mindre enn tre år før innreise til Tyskland, Island, Estland og Portugal. Barn under 16 år kan legitimere seg med pass som utløp mindre enn ett år før innreise.

Kan bli et problem på hotellet

Saken fortsetter under annonsen

Ambassadøren understreker at det kun er landets grensemyndigheter som har fattet dette vedtaket. Det kan være at hoteller vil reagere på folk som prøver å sjekke inn med utgått pass.

– Men fra myndighetene og fra grensemyndighetenes side blir utgåtte pass og ID-kort akseptert, sier Pessoa e Costa.

Det kan løse en passfloke for ferietørste nordmenn. Lange passkøer og problemer med leveransene har skapt problemer for flere denne sommeren.

Synes passituasjonen er trist

– Portugal tok imot 26 millioner turister i 2019. Vi ønsker alltid velkommen. Jeg er ganske sikker på at alt vil gå bra etter ankomst til Portugal, jeg tror de fleste hotellene ikke bryr seg om det er gyldig eller ikke, sier ambassadøren.

Han sier at nordmenn alltid er velkomne i Portugal.

– Det er trist med passituasjonen dere er i, sier ambassadøren.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv