Reiseliv

Kajakk ved Folgefonna

Friluftsliv er et fantastisk grunnlag for en karriere i fremtidens reiseliv

Publisert Sist oppdatert

For ungdommer som velger Friluftsliv som valgfag, kan det åpne seg en spennende karriere innen reiselivsbransjen i årene fremover.

Rekrutteringen til reiselivbransjen er ikke på det nivået den bør være for å fylle alle de interessante arbeidsplassene næringen kan tilby, i dag og i fremtiden. Det kan vi også få en pekepinn på når norske skoleelever bestemmer seg for valgfag. I fjor valgte 55 prosent de tre mest populære fagene; Fysisk aktivitet og helse, Friluftsliv, eller Design og redesign. 12,8 prosent valgte friluftsliv, under 2 prosent valgte Reiseliv, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet.

Ifølge Reiselivsstrategien som ble fremlagt i fjor, skal omsetningen i næringen øke kraftig i årene frem til 2030 og antall reiselivsrelaterte jobber i Norge kommer til å øke med 25 prosent, også innen 2030.

- Særlig det internasjonale reiselivsmarkedet ønsker opplevelsespakker med natur- og kulturbaserte opplevelser, med det som bakteppe åpner det seg muligheter for de mange unge som har friluftsliv som valgfag. Her kan de få en spennende karrierevei innen opplevelsesnæringen fremover. Nisjene blir smalere og smalere, folks interesser er veldig spredt og smale, det betyr at vi i dag ikke har nok produkter i hyllene i reiselivs-Norge, sier Unni Myklevoll, avdelingsleder ved Nordland fagskole-Opplevelsesbasert reiseliv.

- Innovasjon Norge har hatt en inspirerende visjon om «Hele Norge, hele året». Nordmenn har reist svært mye i eget land de to siste årene, og det kommer de til å gjøre i år også. Derfor kommer det nå nye destinasjoner.

Reiselysten har økt under pandemien, etter to år med nedstengning er det mange som gjerne vil reise utenlands igjen. Derfor vil det beste grunnlaget for jobber i reiselivet i fremtiden, i tillegg til kokkeutdannelse, kokker får vi aldri nok av, være opplevelsesturisme med basis i natur og kultur. Friluftslivet er et fantastisk grunnlag for en karriere i fremtidens reiseliv, som vil være forskjellig fra det reiselivet vi har hatt så langt, sier Myklevoll.

- Dette kan være mer attraktive jobber for mange unge enn de tradisjonelle reiselivsjobbene. De som velger friluftsliv har en pasjon for dette, de ønsker å være utendørs. Når de har tilegnet seg det som er nødvendig fra et reiselivsståsted, kan de ha sin pasjon som jobb i opplevelsesnæringen. Hovedpoenget er at de unge som går på friluftsliv har fantastiske muligheter for å leve ut og jobbe med sin pasjon, disse vil norsk reiselivsbransje ha stort behov for fremover. Kvaliteten ligger i at lokalbefolkningen ser mulighetene innen den opplevelsesbaserte, natur- og kulturbaserte reiselivsnæringen.

Et av mantraene vi jobbet med før pandemien, som er like aktuelt nå, er at suksess for reiselivet på destinasjonsnivå ikke lenger måles i volum, men i kvalitet. Det betyr at man må prise seg høyere, men da må man også levere kvalitet som står i forhold til prisen, sier Unni Myklevoll.

Powered by Labrador CMS