Geiranger er et svært populært reisemål for cruiseskip. Det er nå satt et tak på maks tre cruiseskip til ankring av gangen. Foto: Marit Rasmussen / NTB.

Kystverket venter rekordmange cruiseanløp i Norge

Publisert: 20. mai 2022 kl 09.41
Oppdatert: 20. mai 2022 kl 09.44

­I årets cruisesesong vil det bli 40 prosent flere cruiseanløp i norske havner enn i 2019, ifølge Kystverket.

I 2019 besøkte 3,745 millioner cruisepassasjerer norskekysten, og det var totalt 2.881 cruiseanløp. I år er ventet totalt 4 millioner passasjerer og 3.422 anløp, opplyser Kystverket.

Årsaken til økningen er både at koronarestriksjonene nå er lettet, og at flere rederier har avlyst seilaser rundt Østersjøen på grunn av krigen i Ukraina. I stedet sendes flere skip til Skandinavia.

For Norges del vil de fleste av disse skipene seile til Oslofjorden og Skagerrak-kysten, opplyser Kystverket.

De typiske cruisehavnene har imidlertid lite eller ingen ledig kapasitet. Løsningen har blitt at flere cruiseskip anløper havner som tidligere ikke har vært typiske cruisedestinasjoner.

Venter mange besøkende i Ålesund

I både Møre og Romsdal og i Trøndelag øker trafikken, men særlig Ålesund utmerker seg, opplyser Kystverket.

Saken fortsetter under annonsen

Her ventes det 250 anløp, mens det totalt i hele dette området ventes 677 anløp. Geiranger har satt en begrensning på tre cruiseskip til ankring av gangen.

I Bergen er det satt et tak på maks tre cruiseskip per dag og maks 8.000 passasjerer. Det ventes likevel nesten 300 cruiseskipsanløp i år.

– Det betyr færre skip per dag, men en lengre sesong, skriver Kystverket.

I Måløy i Nordfjord ventes 25 anløp i år.

Kystverket forventer også en økning i cruiseaktiviteten i Nordland sammenlignet med i 2019 og setter derfor inn flere loser på vakt i hele høysesongen.

140 anløp i Kristiansand

I Rogaland er det særlig Stavanger og Haugesund som vil merke cruisetrafikken. Stavanger havn har satt et tak på rundt 200 anløp, mens Haugesund de siste fire årene har gått fra ingen til 140 anløp.

Saken fortsetter under annonsen

I Kristiansand ventes 140 cruiseskip i 2022, med tre anløp per dag på det mest hektiske. Andre destinasjoner i området har mellom ett og elleve anløp i år. Det gjelder Egersund, Flekkefjord, Farsund, Lyngdal, Mandal, Arendal, og Kragerø.

Som følge av økt trafikk i sesongen er bemanningen i Kristiansand og Sokndal styrket, skriver Kystverket.

I Oslofjorden forventes det en stor økning sammenlignet med 2019.

– I all hovedsak går cruiseskipene til og fra Oslo. Ingen andre havner besøkes av cruiseskip i dette området, så langt registrert, skriver Kystverket.

Ledige stillinger – reiseliv