Foto

Kristin Krohn Devold, adm. dir. NHO Reiseliv.

Stor optimisme i reiselivet foran sommersesongen

Publisert: 16. mai 2022 kl 10.05
Oppdatert: 16. mai 2022 kl 10.08

– Endelig kan hoteller, restauranter og opplevelsesbedrifter over hele landet ta imot både norske og utenlandske gjester. Det er stor glede og optimisme å spore blant våre medlemmer, mange er tilbake til normalt bookingnivå, og noen forventer til og med flere gjester enn de hadde før pandemien. Det er fortsatt et stykke igjen til vi er tilbake til normalen, men vi begynner å nærme oss, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse gjennomført 2. – 9. mai blant 438 reiselivsbedrifter viser at andelen reiselivsbedrifter som vurderer markedssituasjonen som "god" fortsetter å øke:

• 1 av 3 vurderer den generelle markedssituasjonen som god (27 prosent i april). Halvparten vurderer den som tilfredsstillende. Kun 15 prosent vurderer den som dårlig (nedgang fra 24 prosent i mars). 

• Over halvparten vurderer markedsutsiktene de neste 6 månedene som bedre/økning. Kun 1 av 10 tror på forverring/nedgang. 

• På samme tid i fjor var 1 av 4 reiselivsbedrifter stengt, 3 av 7 hadde permittert store deler av staben sin, 1 av 4 hadde gjennomført oppsigelser og mange fryktet for konkurs. 

4 av 10 reiselivsbedrifter er tilbake til normalt bookingnivå foran årets sommersesong. 2 av 10 svarer at de har flere bookinger i år sammenlignet med et normalår. Samtidig melder 23 prosent om et lavere bookingnivå enn normalt. Undersøkelsen bekrefter at de utenlandske turistene begynner å vende tilbake til Norge:

• 13 prosent har flere utenlandske bookinger enn i et normalår. 1 av 4 svarer samme nivå som normalt, mens 1 av 3 svarer at de har færre utenlandske bookinger enn normalt.

Saken fortsetter under annonsen

• 6 av 10 svarer at de utenlandske turistene kommer fra Nord-Europa (Tyskland, Storbritannia og BeNeLux), nær halvparten svarer at bookingene kommer fra turister fra Norden, 1 av 3 svarer resten av Europa, 14 prosent svarer USA, mens kun 3 prosent svarer Asia.

– Det vil ta lengre tid å få tilbake det asiatiske og amerikanske markedet. I Kina er det fortsatt strenge reiserestriksjoner på grunn av pandemien, og amerikanerne vil nok være litt nølende med å reise når det er krig i Europa. Men vi kan forvente mange ferierende nordmenn og europeiske gjester i Norge i sommer. Vi er langt foran det bookingnivået vi var i fjor, og det er veldig hyggelig, sier Krohn Devold. Hun viser til en fersk oversikt som viser at samtlige av de 6 største hotellbyene i Norge har langt høyere bookingnivå foran årets sommer, sammenlignet med i fjor.