– Jeg tenker på strømregningene, det går ikke an å unngå å tenke på det. Det er energikrevende å drive et skianlegg, og med de prisene som er nå så går det ikke an å sove om natta heller, forteller daglig leder for Norefjell skiresort Marius Arnesen til TV 2. Foto: Berit Keilen / NTB

Strømprisene kan ødelegge for alpinsesongen

Publisert: 16. september 2022 kl 10.24
Oppdatert: 16. september 2022 kl 10.24

Flere skisentre som forteller om bekymring rundt fremtiden i bransjen, med økte utgifter og uforutsigbarhet, skriver Tv2.

– Jeg tenker på strømregningene, det går ikke an å unngå å tenke på det. Det er energikrevende å drive et skianlegg, og med de prisene som er nå så går det ikke an å sove om natta heller, forteller daglig leder for Norefjell skiresort Marius Arnesen til TV 2.

Generalsekretær i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner, Camilla Sylling Clausen, forteller at energikrisen treffer landets skianlegg ulikt. Flere av de større skianleggene har faste strømavtaler som gir mer sikkerhet med tanke på kostnader imens situasjonen er særlig alvorlig for mange av de mindre anleggene i Sør-Norge.

– Hvis ikke skiheisen går, fordi man ikke har råd til å betale den energiutgiften, så kan jo heller ikke skiskolen og skiutleien drives og hva med da det lokale næringslivet som butikker og hoteller? Dette er jo næringsliv som er bygget opp rundt skiheisene i fjelldestinasjoner rundt alpin skiaktivitet, forteller hun.

Mener makspris er løsningen

Frp-leder Sylvi Listhaug mener strømutfordringene for næringslivet kan føre til flere konkurser i høst. Hun etterspør nå en makspris på 50 øre på strøm for både hytte og hus.

– Det er nødvendig for å gi folk forutsigbarhet og for å kunne betale regningene sine. Det betyr at staten tar 100 prosent av regninga over 50 øre og tilbakebetaler noen av de ekstreme ekstrainntektene man nå hover inn på ekstreme strømpriser, sier Listhaug.

Annonse

Næringsministeren er skeptisk til makspris

– Faren ved å innføre en slik type makspris er at vi kan komme i en situasjon der vi må rasjonere strøm, rett og slett fordi det er et knapphetskode og da lurer jeg på hvem det er Sylvi Listhaug skal stenge av strømmen for først?, spør Vestre.

Luksusproblem?

Marius Arnesen på Norefjell er klar over at flere kan mene problematikken rundt om hyttefolket får stått på ski i vinter eller ikke, er et luksusproblem.

– Ja det vil de helt sikkert gjøre, men vi er helt avhengig av å ha forutsigbarhet for gjestene våre som kommer fra både resten av Norge og utlandet. Og det at det er snø fra jul til påske, det er viktig. En ting er gjestene våre, men dette er arbeidsplassen til 130 personer i vinter, sier Arnesen.

 

 

Annonse

Ledige stillinger – reiseliv