Annonse

2021 - nok et rekordår for akevitt

Hvis man heller først gir seg tid til å lukte på aromaene og så nipper forsiktig, kan man ofte få en interessant smaksopplevelse. Det er lagt mye omtanke og erfaring i komposisjon og produksjon av en kvalitetsakevitt.

Hvert år siden 1988 har Gilde Juleaquavit blitt laget etter det samme kriterium. Én del av akevitten er modnet i ett år, én del er modnet i to år og én del er den unike «moderandelen» fra de siste 33 årgangene. Dermed inneholder Gilde Juleaquavit 2021 (V-pris NOK 419,90) edle dråper av alle årgangene som noen gang er laget. Den har en dyp gylden farve. De mest interessante ingrediensene er et krydderdestillat, det vil si en blanding av klassiske akevittkrydder, som bl.a. karve, stjerneanis og fennikelfrø. Akevitten er fatpreg, krydret og avrundet, med innslag av vanilje, knekk og tørket frukt fra fatmodning. Denne akevitten er laget for å stå seg svært godt til den tradisjonelle julematen, spesielt svineribbe.

Gilde ekstra modnet Juleaquavit (V-pris NOK 499,90) er i samme familie, den ble lansert for å bidra med det lille ekstra til desserten og fellesskapet etter måltidet. Den er satt sammen av noen av de beste akevitter som alle har vært lagret på tidligere Oloroso-sherry-, madeira- og muskatellfat. Mørk gylden farve. Fatlagring der yngste element er 5 år. Fatpreget aroma av krydder og tørket frukt. Krydder bidrar med aroma av anis, lakris, varm sitrus og florale noter. Smaken har innslag av vanilje, sjokolade, karamell og kokos fra fatmodning.

Enorm økning i akevittsalget i 2020

Til tross for avlyst julebordsesong, nedstengning og unntakstilstand, var 2020 et rekordår for tidligere Arcus, nå Anora Group. Aldri har Vinmonopolet solgt mer akevitt enn i 2020, ikke minst takket være at Sveriges Systembolag ikke hadde norske kunder. Én million firehundre og femtentusen liter med akevitt er det eksakte tallet. Akevittsalget steg med 42% i volum målt opp mot 2019.

– Det er liten tvil om at nordmenn har et kjent og kjært forhold til akevitt. I kombinasjon med at interessen for norsk, kortreist mat og drikke har økt, ser vi salgstall ulikt noe annet vi har sett, sier direktør Holger Gramstad.

Gilde juleakevitt er den største akevitten i Norge. I 2020 ble det solgt mer enn 260.000 liter med den folkekjære akevitten. Det er det høyeste salgstallet noensinne registrert av Anora. Bare i løpet av julemåneden, desember, ble det solgt 140.000 liter. Det er en vekst på 52,8% målt opp mot desember 2019.

For å forberede seg på nok en rekordsesong, har Anora lagt tilrette for en ytterligere vekst i julen 2021 og er innstilt og klare for å produsere opp flere liter i år enn i fjor.

 

Annonse
Annonse
Annonse