Annonse

All mat ble utnyttet på Østlandske Storhusholdning

Østlandske Storhusholdningsmesse er en viktig møteplass for HORECA-bransjen og fant sted 6. og 7. oktober i Vikingskipet i Hamar. I to dager viste ledende leverandører frem sine produktnyheter og diskuterte samarbeidsområder med de over 1400 deltakerne, fra private og offentlige serveringssteder og matfaglige studenter. Sel ønsket å skape en bærekraftig messe uten matsvinn og inviterte Matvett, Matsentralen og Ragn Sells med på laget, for å sikre full utnyttelse av mat og matavfall fra alle utstillerne.

Gjennom tydelig kommunikasjon med utstillere og saker media i forkant og etablering av system for håndtering av overskuddsmat og matavfall underveis og i etterkant av messen, sikret prosjektgruppen med Sel ved rattet fantastiske resultater. Hele 1250 kilo av de totalt 1300 kiloene med overskuddsmat fra utstillerne var fortsatt spisbart og ble donert til Matsentralen. Resten gikk til dyrene i Tangen Dyrepark og til biogassanlegget til Ragn Sells.

- Dette er en stor seier. Jeg er imponert over utstillerne, som hadde beregnet matmengdene veldig godt og hadde derfor mye mindre overskuddsmat enn på tidligere messer. I tillegg reddet vi ikke bare all spisbar mat, men vi håper også å ha bidratt til en ny standard for matmesser i Norge, sier Konrad Sel.

Daglig leder i Matsentralen Innlandet, Klaaspeter Kuperus, er glad for å ha spilt en så viktig rolle på messen. Matsentralen er en ideell forening som omfordeler overskuddsmat fra matbransjen til vanskeligstilte gjennom ideelle organisasjoner.

- Våre mottakerorganisasjoner var helt i hundre over alle de gode varene fra messen da de kom innom på fredag for å hente mat, og varene ble revet bort på få timer; alt fra grønnsaker til yoghurter, melposer og pizzadeiger. Maten ble fordelt på ti organisasjoner som var innom, og som igjen sørget i for å gi den videre til mennesker i sårbare livssituasjoner, sier Kuperus engasjert.

Modell for kommende matmesser

Nøkkelen til suksess på messen var å benytte Matvetts ressurspyramide til å identifisere best mulig utnyttelse av maten, med hensyn til sosiale, økonomiske og miljømessige aspekter.

- Det er helt fantastisk at vi klarte å redde så mye spisbar mat fra å bli kastet, sier Anne-Grete Haugen, daglig leder i Matvett. I mange år har vi jobbet iherdig for å hjelpe mat- og serveringsbransjen med å bidra til målet om halvering av matsvinnet innen 2030. Vår visjon er at alle matmesser skal være slik. Vi skal derfor bruke erfaringene vi har gjort oss her til å lage en modell som kommende messer kan bruke for å oppnå det samme, sier hun.

Messegeneral Sel er kjempefornøyd med alt engasjement og ringvirkningene det har skapt, og ser frem til flere bærekraftige matmesser fremover - og ikke minst gjenta suksessen neste gang i 2023. 

 

Annonse
Annonse
Annonse