Annonse
I kveld får Bent Stiansen vite om det blir nok en Michelin-stjerne for restauranten hans Statholdergaarden. Foto: Tore Meek / NTB

Blir det Michelin-stjerne nr. 24?

I kveld, mandag 13. september, kl. 20.00 kan du følge utdelingen av de nordiske Michelin-stjernene på Matkanalen.

I tillegg til heder og ære vil stjernene bety fulle hus og lange ventelister for restaurantene.

Flere norske restauranter har allerede fått stjerner.

Dette er:

  • Bare (én stjerne) i Bergen.
  • Under (én stjerne) i Lindesnes
  • Kontrast (én stjerne), Omakase by Vladimir Pak (én stjerne) og Statholdergaarden (én stjerne) i Oslo
  • Sabi Omakase (én stjerne) og Re-Naa (to stjerner) i Stavanger.
  • Credo (én stjerne), Fagn (én stjerne) og Speilsalen (én stjerne) i Trondheim.

En av Norges mest kjente kokker, Bent Stiansen, er godt kjent med Michelin-stjernen. Han eier og driver Statholdergaarden, den restauranten som lengst har hatt en stjerne i guiden i Norge, kan i år få sin 24. stjerne.

– Det er viktig med oppmerksomhet og blest, og viktig for oss å beholde stjernen, utvikle oss og ha fornøyde gjester og personale, sier han til Dagbladet.

Restaurant-Norge har lidd stort under koronapandemien. Med skjenkestopp og full nedstenging i lange perioder er det knyttet noe ekstra spenning til hvem som får plass i den gjeve guiden i år.

I tillegg til om de norske restaurantene beholder stjernene sine, er det interessant å se om det dukker opp noen nye.

Stiansen trekker frem den franske restauranten A L'aise i Oslo, styrt av den danske kjøkkensjefen Ulrik Jepsen som mulig ny stjernekandidat.

Jepsen har tidligere erfaring fra flere én og tre stjernes restauranter i inn- og utland, i tillegg er flere enige om at A L’aise er langt bedre enn flere én-stjernesrestauranter i Michelinguidens hjemland, Frankrike.

De siste åra har derimot guiden hatt bærekraft og lokalmat høyt på agendaen, så det kan muligens nok en gang sette en stopper for A L’aises stjernedrøm.

Guidens fokus på bærekraft og lokale råvarer kan derimot heller telle til Oslo-restauranten Restaurant Rests fordel. Kjøkkensjef Jimmy Øien og hans team har et konsept hvor de lager gourmetmat av restemat mange ville kastet.

Stiansen mener også Rests spennende konsept, klare miljøvennlige profil og dyktige kokker gjør de til en god stjernekandidat.

En restaurant som trolig vi få tilbake stjernene sine i år er Maaemo. Like før pandemien stengte ned landet, åpnet restauranten i nye lokaler. At Maaemo får tilbake sine tre stjerner ser Stiansen på som en formalitet.

Annonse
Annonse
Annonse