Annonse
Foto: NTB

Færre konkurser i restaurantbransjen - foreløpig

Ialt fire hotellselskaper er gått konkurs i februar, mot kun ett i fjor. I restaurantbransjen er 26 selskaper gått konkurs i februar, mot 33 i fjor. Overraskende nok er det en nedgang i konkurser på 21,2 prosent for restaurantbransjen i februar og totalt 48,5 prosent hittil i år.

Konkursstatistikken til data- og analyseselskapet Bisnode Dun Bradstreet viser at antallet bedrifter som er blitt tvangsavviklet av myndighetene, er gått ned med 20,9 prosent i februar og 27,2 prosent hittil i år. Tilsammen ble 597 virksomheter enten slått konkurs eller tvangsavviklet i januar og februar. Danmark hadde nedgang i konkurser gjennom hele 2020, men opplever nå en konkursbølge. Økningen for januar og februar er på hele 133 prosent!

Det noteres nedgang i konkursene i alle bransjer unntatt én i februar. Blant eiendomsselskaper noteres en konkursøkning i februar på 27,3 prosent. I den store bransjen Bygg og Anlegg går konkursene ned med 16,5 prosent. Det er mindre nedgang enn for andre bransjer denne måneden. Detaljhandel, som også opplever nedstengninger i visse områder, har en nedgang i samme periode på 41 prosent.

– Det er liten tvil om at konkurstallene hadde gått rett til værs dersom de verst rammede bedriftene ikke hadde fått kompensert nedgang i omsetning med støtte til å dekke faste kostnader. Men likevel kan man undre seg over at ikke flere har gått konkurs gjennom corona-krisen, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode Dun Bradstreet. Bedrifter som har gått med underskudd får ikke støtte, og de får tross alt ikke dekket mer enn 85 prosent av de faste kostnadene. – Det betyr at mange har måttet tære på egenkapitalen for å dekke det resterende over ganske lang tid. Det er nok grenser for hvor lenge en del av disse bedriftene holder ut. Mange har også fått utsettelse med skatter og avgifter som jo forfaller etterhvert. Det er denne slitasjen som nå gjør seg gjeldende i Danmark, og som vi frykter også vil skje i Norge etter hvert, forklarer Ruud.

– Fortsatt lave konkurstall er selvsagt hyggelig, men vi tror det kommer en økning utover våren og mot sommeren. Det er derfor viktig å holde et godt øye med hvem man handler med, så man ikke taper penger på andres konkurser, advarer Ruud til slutt.

Annonse
Annonse
Annonse