Annonse
Årets kokk Filip August Bendi fra Sandnes under kokkekonkurransen i Vulkan arena i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Filip August Bendi vant årets kokk 2021

Totalt kjempet fem kokker om tittelen på Vulkan Arena i Oslo tirsdag kveld.

Filip August Bendi, som gikk av med seieren, er 32 år og kommer fra Sandnes. Han jobber til daglig som kreativ utvikler for Thon Hotels, med base på Hotel Bristol i Oslo.

Andreplassen gikk til 29 år gamle Håkon Solbakk fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag. Solbakk jobber som kjøkkensjef på Speilsalen i Trondheim.

Andrea Svendsen kåret til årets unge kokk 2021 i Vulkan arena i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vinneren av Årets unge kokk 2021 ble 24 år gamle Andrea Svendsen. Hun jobber som kokk ved Bula Neobistro i Trondheim.

Sjømat på menyen

De fem erfarne konkurransekokkene i Årets kokk lagde mat bestående av hel piggvar med sjøkreps, sankede varer fra havbunn og kyst, norske epler, sellerirot, sjalottløk og meierismør som obligatoriske råvarer i fatoppgaven.

Deretter gjennomgikk de tallerkenoppgaven. Da måtte de lage en trio av høstgrønnsaker, mangfold av sankede varer fra skog og mark, samt meierifløte, som skulle kombineres med økologisk Hovelsrudkylling.

Duellantene i Årets unge kokk, vinner Andrea Svendsen og sølvvinner Siriyaporn Rithisirikrerg, lagde to retter. En forrett bestående av hønseegg, grønnkål og Norvegia-ost. Hovedretten besto av rustikk tomat, flekksteinbit og persillerot, purreløk eller blomkål.

Erfaren vinner

Bocuse d'Or-konkurransen ble første gang arrangert i 1987 av den franske kokken Paul Bocuse, som konkurransen er oppkalt etter. Den regnes som verdens mest prestisjefylte konkurranse i individuell kokkekunst, omtalt som uoffisielt kokke-VM.

Årets kokk Filip August Bendi fra Sandnes under kokkekonkurransen i Vulkan arena i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Filip August Bendi, er 32 år og fra Sandnes. Han gikk læretiden på Tango i Stavanger, og har jobbet på anerkjente restauranter i København, Stockholm og New York. I 2015 begynte han som kjøkkensjef for NB Sørensen Annen Etage i Stavanger. Han var med i NM for lærlinger i 2007 og 2008, og har deltatt i Bocuse d’Or som commisen til Gunnar Hvarnes i 2010 og 2011. Han ble medlem av kokkelandslaget i 2015, deltok i NM i 2018, og var kandidat i Årets kokk i 2017 og 2019.

Annonse
Annonse
Annonse