Annonse
Fra venstre: prisvinner Asbjørn Børsheim, utdeler adm.dir Elisabeth Hunter i Vinmonopolet, prisvinner Åge Eitungjerde, og adm.dir Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat. Foto: Mads Opsahl/Stiftelsen Norsk Mat

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris til sider-gründere fra Sogn og Hardanger

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles i år ut for 28. gang. Denne gangen til kandidater med stort engasjement for norsk drikke. Årets vinnere er ildsjeler og fyrtårn, som villig har delt og formidlet kunnskap og praktiske ferdigheter til andre innenfor norsk drikketradisjon, og gjerne videreutviklet tradisjonen og håndverket til et kvalitativt nytt nivå.

- Salget av sider på Vinmonopolet har tidoblet seg fra 2011 til 2020. 243.903 liter av totalt 326.155 liter sider solgt i 2021 er det norsk sider som står for, det har disse tre sin del av æren for, avsluttet Hunter.

- Det har vært et godt epleår og vi har nå 750.000 liter sider fra Hardanger liggende, så det er bare å glede seg, sa Asbjørn Børsheim fra Ulvik Frukt & Cideri, da han tok imot prisen på vegne av seg selv og Olav Bleie.

- Eple er den norske urfrukten, og det var på Vestlandet de første eplehagen var. Hardanger har gjort sin del av jobben, vi i Sogn har gjort vår del. Det jo veldig kjekt at det er Vestland som er i førersetet når det gjelder norsk eplesider, sa Åge Eitungjerde fra Balholm.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris består av diplom og pengepremie på 30.000 kroner. Prisen skal deles ut til en person som "har utmerket seg innen mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske". Hvem som vinner avgjøres av en nettbasert avstemning og en fagjury, der folkets og fagjuryens stemmer teller likt.

 

Annonse
Annonse
Annonse