Elisabeth Fagerland

Norges beste ost kåret

Redaksjonen
Publisert: 23. oktober 2021 kl 12.20
Oppdatert: 23. oktober 2021 kl 12.20

Konrad er en rødkittost ystet av dagsfersk, økologisk rå melk, modnet med stout fra Lervig Bryggeri. Osten er lagret i en egen ostegrotte under ysteriet, som gir osten dens særegne smak.

– Jeg liker å kalle NM i Ost heller for Landsutstillinga, for det er en utmerket mulighet å vise frem ostemangfoldet på, sier en svært glad Lise Brunborg fra Stavanger Ysteri.

Stavanger Ysteri ble etablert av Lise Brunborg i 2015 og ysteriet har sine røtter i tradisjonell håndverksysting. Produksjonen foregår i sentrum av Stavanger, slik at ysteriet er et utstillingsvindu for et nytt og bærekraftig norsk landbruk. Stavanger Ysteri ligger i en gammel emballasjefabrikk i Stavanger Øst. Denne bydelen var en gang selve hjertet i den lokale fiske- og hermetikkindustrien, og de siste årene har flere matprodusenter og restauranter funnet tilbake til tomme og fraflyttede fabrikker.

Ysteriet er fra før av kjent for blåmuggosten Fønix.

Det ble delt ut en rekke medaljer til en rekke ysterier og produsenter og det var nesten 50 dommere tilstede for å smake seg gjennom de rundt 200 ostene som var påmeldt. Etter nøye smakinger spredt utover 13 dommergrupper ble det til slutt valgt 10 oster som skulle videre til en superjury.

2. plass gikk til Blåkoll fra Grindal Ysteri.

3. plass gikk til Prosten fra Prestholt Geitost

Saken fortsetter under annonsen

Norgesmesterskap i Ost 2021 arrangeres av Norsk Gardsost med med støtte fra Innovasjon Norge, Tine og COOP.