Foto

Illustrasjonsfoto

Serveringsstedene kriger om kokker og servitører

Publisert: 25. juni 2021 kl 10.35
Oppdatert: 25. juni 2021 kl 11.42

Det er ikke greit, men sånn har det blitt - den enes død, den andres brød. Det er veldig, veldig vanskelig, sier en oppgitt Laila Sagmyr Hansen til Nettavisen, utenfor Jarmann Gastropub på Aker Brygge. Hun er driftsjef i Akershusgruppen, som består av totalt 14 restauranter og utesteder, blant annet Brasserie Hansken, Nydalen Bryggeri & Spiseri og Jarmann Gastropub.

Felles for dem alle er at de har hatt en gigantisk etterspørsel etter både kokker, servitører og bartendere siden coronapandemien begynte å løsne på det harde smittegrepet i landet.

- Vi hadde gledet oss masse til å åpne opp igjen etter corona, men vi har massive problemer med ansatte. Det er supervanskelig å få tak i folk. Det sliter vi veldig med, sier Sagmyr Hansen.

Naborestauranten drøye 100 meter unna, TGI Friday's, sliter med nøyaktig de samme utfordringene - i likhet med mesteparten av landets uteliv.

- Det er et stort problem. Vi får ikke tak i hverken kokker eller kvalifiserte servitører. Så det gjør at vi har kapasitetsproblemer. Det henger sammen med de restriksjonene vi har hatt i vår bransje gjennom lang tid, forteller daglig leder i TGI Friday's hovedkontor, American Bistro Scandinavia, Tore Garmo, til Nettavisen.

De har prioritert heller å ha bedre bemanning og bedre kapasitet tidlig på dagen og tidlig på kveldstid, men likevel er det ikke nok.

På grunn av nedstengingen måtte den amerikanske kjeden permittere mange av sine ansatte, som igjen fant seg andre arbeidsplasser. Samtidig har mange av både faste og sesongansatte vært folk fra andre nasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

Garmo forteller at de i TGI Friday's bruker store ressurser i håp om få frem folk fra lister av gamle ansatte, samt bruker rekrutteringsselskaper og nettverket de allerede har.

- Men det er rett og slett for lite folk tilgjengelig. Det er ikke heller sånn at det er en stor grad av ledighet, hvor man kan rekruttere fra en ledighetskø. Vi står midt i sesongen, og da kan vi ikke sette på folk uten bakgrunn i faget og håndverket. Det er mange dilemmaer om dagen, selv om vi selvfølgelig er veldig glade for å være i gang, sier Tore Garmo.

Hos grillrestauranten Way Down South på Grünerløkka, har situasjonen ført til at de må holde stengt to dager i uken. Det får daglig leder Ann Sung-An Lee til å fortvile.

- Vi er veldig bekymret nå som fellesferien nærmer seg, vi har ikke nok folk. I tillegg er det et interessant fenomen at nyoppstartede restauranter, finansiert av større grupper, for eksempel på Aker Brygge, har råd til å betale kunstig høye lønninger til kokker og servitører. Man får se en utvandring dit, til disse nye stedene, mens vi andre ikke kan konkurrere lønnsmessig, forteller hun til Nettavisen.